Валутни курсове

Хороскоп

сряда, 30 май 2012 г.

ЕС вади България и Германия от дефицитния черен списък


Европейският съюз възнамерява да изключи Германия и България от „черния списък" на държавите, които не са привели бюджетния си дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт.

Това заяви на брифинг в Брюксел председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Препоръчваме Бълагария и Германия да бъдат извадени от препоръките за прекомерен дефицит, каза той.

Според комисията дефицита на Германия за 2011 година е 1.0%, а на България е редуциран до 2.1%. ЕК прогнозира дефицита на Германия през 2012 година да бъде 0.9% и 0.7% през 2013 г., докато при България се очаква 1.9% и 1.7%.

Припомняме, че 25 от общо 27-те лидери на Европейския съюз подписаха договор за засилване на бюджетната дисциплина в съюза.

Новият фискален договор изисква от страните, подписали документа, да внедрят в националните си законодателства „златното правило" за бюджетно равновесие, чието нарушаване ще води до полуавтоматични мерки от страна на ЕС. Договорът има за цел да се избегнат бъдещи финансови и икономически кризи, като ограничава публичния дефицит на страните до 3% от брутния вътрешен продукт.

Седем от 17-те страни от еврозоната имат икономически дисбаланс и затова се нуждаят от корекция в политическите действия, които предприемат, но проблемите не са „прекомерни", посочва се в доклад на Европейската комисия.

Комисията съобщи през февруари, че ще извърши задълбочен анализ на седем страни от еврозоната, тъй като е загрижена за проблемни въпроси като бюджетния дефицит, високите нива на частния и публичния дълг, загубите на ценова конкурентоспособност и ипотечните заеми.

Според новите правила Европейската комисия може да санкционира страни, които имат прекомерен дисбаланс и ако тези страни не предприемат политика за корекция на това икономическо състояние.

Но в доклада, в който са поместени политически съвети за страните от еврозоната Комисията смята, че макроикономическият дисбаланс в седемте страни „не е прекомерен по своята природа".

Белгия, Кипър, Финландия, Франция, Италия, Словения и Испания са страните, които са под наблюдението на комисията. Страните, получаващи финансова помощ - Гърция, Ирландия и Португалия - не попадат в тази група на разследване.

Според комисията задълбочените прегледи потвърждават, че дисбалансът се намалява до известна степен, „което е видно от намаляване на сегашните дефицити, съкращаване на кредитните потоци или корекции в цените на жилищата".

Комисията също обявява, че нивата на външния, частния и публичния дълг загатват належащата нужда от редуцирането им, което вероятно ще има неблагоприятно въздействие върху растежа през следващите години.

Европейският орган също е решил да разследва пет страни извън еврозоната - Швеция, България, Дания, Унгария и Великобритания - за наличие на дисбаланс.

Няма информация дали Комисията смята, че тези страни се нуждаят от корекции.

Докладът за липсата на бюджетен баланс е част от зоркия надзор на икономиките, който комисията трябва да прилага, за да се избегне връщането на кризата с публичния дълг. Според изпълнителния орган дисбалансът „е част от основните причини за настоящата икономическа криза".

 

http://news.bg

0 коментара

Публикуване на коментар