Валутни курсове

Хороскоп

четвъртък, 24 май 2012 г.

Върви, народе възродени


Днес отдаваме почит на делото на светите братя Кирил и Методий и на създадената от тях първа славянска азбука, наречена глаголица.

Празникът се чества за първи път у нас през май 1851 година в Пловдив по идея на Найден Геров. Като официален празник на България 24 май се отбелязва от 1991 година.

Химн на 24 май е песента „Върви, народе възродени” с текст на Стоян Михайловски и музиката на композитора Панайот Пипков.

Празникът ще бъде отбелязан с молебени във всички епархии на Българската православна църква.

Тържествено общоградско шествие ще тръгне от в 10.00 часа от Археологическия музей в София към Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

Там в 11 часа е началото на официалната церемония. Шествието ще поведат столичният кмет Йорданка Фандъкова и министърът на образованието Сергей Игнатов. По маршрута към тях ще се присъединят и ръководството на БАН, както и председателят на парламента Цецка Цачева, заедно с делегация.

В шествието ще се включи и академичният съвет на СУ "Св. Климент Охридски". Зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов пък ще открие паметник на писателя Радой Ралин в ж.к.”Изток”.

Президентът Росен Плевнелиев пък ще оглави традиционната българска делегация, която ще посети Ватикана и ще се срещне с папата.



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар