Валутни курсове

Хороскоп

четвъртък, 31 май 2012 г.

От утре 650 инспектори стартират акция "Дим"


Около 650 инспектори ще проверяват от утре дали забраната за тютюнопушене се спазва. При нужда ще им помагат и полицаи.

Това съобщи пред Нова телевизия здравният министър Десислава Атанасова по повод въвеждането на пълната забрана на тютюнопушене, която влиза в сила от утре, първи юни.

Въпреки че е пушач, Десислава Атанасова обясни, че била намалила драстично цигарите и пушела само по няколко на ден. Тя отдава това на навик, натрупан в годините, но в министерството, където пушенето е абсолютно забранено, не си позволява да пали цигара.

„Още от днес можем да започнем без тютюнев дим, без да чакаме санкцията на закона от утре“, призова министърът по повод днешния Световен ден за борба с тютюнопушенето.

Десислава Атанасова поясни, че хората могат спокойно да пушат навън, например в летни градини на ресторанти и алеи. Тя допълни, че според нея законът ще се спазва, но си пожела не санкцията да бъде първопричината за това, а личната равносметка.

По повод пушенето на наргиле по заведенията здравният министър категорично заяви, че законът забранява тютюнопушенето и че наргиле с плодови съставки, но без тютюн, може да се пуши.

Относно забраната да се пуши на стадионите, където се събират много хора, Атанасова не отговори как точно ще се осъществява контролът. Тя обаче беше категорична, че не е невъзможно забраната да се спазва, тъй като имало закон.

Атанасова заяви, че колкото пъти бъде установено нарушение, толкова пъти ще бъде съставен акт.

„Винаги, когато е необходимо, органите на реда ще се намесват. Съгласно Закона за здравето всички длъжности лица, общински власти и органи на МВР са длъжни да оказват съдействие на здравните инспектори при изпълнение на тяхната служба", допълни още Атанасова.

Тя посочи, че за миналата година са съставени 950 акта на физически лица, които не са спазили ограниченията за пушене.

„Тази забрана се случва сериозно от утре, тя много дълго време беше дебатирана. Европа е тръгнала натам, а и не само Европа, съседните ни страни също са забранили пушенето. Мисля, че това е едно европейско поведение и е редно да се спазва”, допълни министър Атанасова.

От утре освен в ресторанти и заведения, тютюнев дим няма да се допуска в обществени сгради - както държавни, така и общински.

Единственото изключение се оказват летищата. Там ще се пуши, но само на обособените за целта места.



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар