Валутни курсове

Хороскоп

четвъртък, 24 май 2012 г.

Преглед на печата на 24 май 2012 година


„Донякъде природата чрез това земетресение свърши работата на строителния контрол по разрушаване на незаконните постройки."

До това прозрение стига министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова след заседанието на Министерския съвет, пише „24 часа“.

Към Павлова бе зададен въпрос как ще се ремонтират порутените къщи в ромския квартал, повечето от които нямат строителни книжа.

Обезщетения от правителствената комисия за бедствия и аварии ще има само за хората, които могат да докажат, че къщите им са законно построени, обявиха Павлова и финансовият министър Симеон Дянков.

„При земетръс няма 100% сигурна сграда", казва в интервю по същата тема за "Труд" Стефан Кинарев, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Той посочва, че най-важното за една сграда е нейната експлоатация. Един добре поддържан панелен блок няма да се компрометира никога. Ако няма течове от покрива, няма наводнения, няма увреждане на заварките, той е практически вечен.

„В нашите градове още отпреди 9 септември 1944 г. къщите се правят със зидове, греди, колони. Не са имали противоземетръсни шайби, но въпреки това са устойчиви. Съвременните български сгради издържат трето голямо земетресение: Вранча 1977 г., Стражица 1986 г. и сегашното. И смея да твърдя, че това е защото българските строители и проектанти са предпазливи", обяснява още Кинарев.

"Връщаме таланти с еврозаплати", обявява в интервю в "Стандарт" министърът на образованието проф. Сергей Игнатов. Той отбелязва, че в националната стратегия за научни степени до края на 2013 г. се предвиждат средства за млади и талантливи учени, както и за утвърдени български имена, които да се върнат тук. Предоговорен е и договор от 2005 г., за да получават българите, които участват в грантовите схеми, три пъти повече, отколкото досега. Защото в момента средноевропейският учен и на час не иска да работи за толкова, колкото плащат на българина за ден.

"Другото, което обсъждаме, е свързано с мобилността, обяснява Игнатов. - Искаме да се предвиди финансова схема за реинтеграция за млади хора, които искат да се върнат. Както има средства по програма "Евразъм", които се плащат, за да се пътува навън, да се предвидят пари за завръщане на българските таланти. Тоест те да получават високата европейска заплата и тук."

Предсрочни избори няма да има, заявява в статия за "Монитор" проф. по математика Михаил Константинов. Според него причината е проста - няма политическа криза. Макар и без мнозинство, ГЕРБ си е осигурил парламентарен комфорт, а ако независимите, дето сега го подкрепят, почнат да го рекетират, желаещи да ги заместят - бол.

Предсрочни избори няма да има, защото никой няма сметка от тях. Формално само ГЕРБ би спечелил от такава ситуация, защото ще получи мнозинство в парламента, но предизвикването на предсрочни избори е толкова безотговорно, че Константинов не вярва инстинктът на ГЕРБ чак дотам да им изневери. За да имат някакъв изборен успех на редовните избори през юли 2013 г., и БСП, и останките от традиционната десница се нуждаят от време, за да убедят българските избиратели, че са престанали да гледат само в пъповете си, а са решили да свършат и нещо полезно. ДПС, както винаги, е готово за избори, но трябва да очаква по-скромен резултат в сравнение с 37-те си депутати през 2009 г.

Голямата неизвестна Меглена Кунева и нейната партия-движение могат да разчитат на резултат от максимум 20 депутати, с който да се надяват на включване в управлението чрез някоя нова тройна коалиция, прогнозира Константинов. 



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар