Валутни курсове

Хороскоп

неделя, 29 април 2012 г.

Американец e задържан във Виетнам "за тероризъм"


Американец от виетнамски произход е задържан в Южен Виетнам "за тероризъм". Той е обвинен, че е искал да саботира тържествата по случай годишнината от падането на режима в Сайгон през 1975 г., съобщи държавният печат, цитиран от Франс прес.

Нгуен Куок Куанг, чието друго име е Ричард Нгуен, е задържан на 17 април на летище Тан Шон Нят в Хошимин (бивш Сайгон),  "докато се опитваше да проникне във Виетнам, за да подбужда протести и да саботира честванията" на годишнината, предаде късно снощи Виетнамската информационна агенция (ВИА).

На 30 април се отбелязва победата на Северен над Южен Виетнам и превземането на Сайгон, което принуждава САЩ да изтеглят войските си, бележи края на една от най-кървавите войни на 20 век и води до повторното обединяване на Виетнам.

Задържаният американец ще остане в ареста четири месеца, колкото трае разследването за "тероризъм срещу управлението на народа" - обвинение, което при доказване се наказва със смърт.

Комунистическият режим обаче никога не е екзекутирал чужд гражданин по политически обвинения.

Петдесет и девет годишният Куанг е член на базираната в САЩ организация "Виет Тан", смятана от Ханой за терористична, но която твърди, че пропагандира демокрация с мирни средства.

Обвиненията в тероризъм срещу Куанг - доктор по математика в университета в Северна Каролина - са изцяло изфабрикувани и безпочвени, заяви в комюнике "Виет Тан", призовавайки за незабавното му освобождаване.

Куанг вече е бил осъждан на шест затвор за тероризъм през май 2008 г., след което е експулсиран, посочва агенция ВИА.

До момента американското посолство не е коментирало случая.

В средата на април виетнамските власти арестуваха 41-годишен рибовъд за опит да свали правителството в Ханой и за саботиране на честванията на годишнината от падането на Сайгон, посочва БТА.






http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар