Валутни курсове

Хороскоп

събота, 21 април 2012 г.

Нека по-добрият победи!


Почти половин милиард души ще имат едно занимание тази вечер - да се насладят на великия сблъсък между Барселона и Реал Мадрид. Исполинската схватка носи в себе си чутовната енергия на сблъсък между кралската корона и каталунския свободолюбив дух. Дуелът винаги е бил и ще си остане по-специален заради същността си и неистовото желание на двата колоса за превъзходство. Тази вечер "лос кулес" посрещат столичния си съперник в 164-ото шампионатно издание на Ел Класико. Балансът е 68 победи за "лос бланкос" и 64 за "блаугранас". Равенствата са 31, а головата разлика - 264:255.

Битката ще е под знака на надпреварата за шампионската титла в Примера дивисион. Тимът на Жозе Моуриньо има аванс от четири точки на върха и възпитаниците на Джосеп Гуардиола се нуждаят от победа, за да продължат да имат реални шансове за четвърти пореден триумф в крайното класиране. В сянката на мача остават предстоящите реванши в Шампионската лига, които се очакват да бъдат доста тежки. В Класиката обаче е изключено да бъдат пестени сили. Всеки от двата тима ще скочи с най-доброто, ще хвърли максимума, за да успее да постави на колене другия.

Барса излиза като фаворит в дуела предвид опитния и затрупан с успехи състав. Арената на сблъсъка също очаква "синьо-червена" радост. "Ще атакуваме повече от всякога", зарече се Чави Ернандес. "Белият" съперник обаче знае отлично как да играе на скорост, как да удари на контраатака. Мадрид умее безупречно да развива нападенията си за броени секунди и кинжално да наказва. Каталунската магия обаче може да изплете много шедьоври.

И двамата треньори нямат кадрови проблеми и ще излязат с най-доброто. Трайно контузен е Давид Вийя, но "блаугранас" свикнаха да се справят и без него. Ще липсва осезаемо Ерик Абидал, като тимът се настрои психически да играе без него до края на сезона. От "Сантиаго Бернабеу" нямат проблеми с наказания и контузии. Отписан от сметките изглежда Рикардо Карвальо, който игра невъзстановен в една от Класиките този сезон.

Тактическият анализ преди срещата поставя въпрос около системите на двата отбора. Не е изключено Пеп да заложи на 3-4-3 с трима централни бранители. Жерард Пике не се ползва с доверието на специалиста в последните седмици, но може да получи шанс именно срещу мадридчани. В халфовата линия сигурни изглеждат Серхио Бускетс, Чави Ернандес и Андрес Иниеста. Сеск Фабрегас се представя под нивото си и може да седне на пейката. В атака до Лионел Меси може да започне Алексис Санчес, който обаче по думите на Гуардиола "е под въпрос" заради физическото си състояние. Другият футболист може би ще е подчертано крило - Педро Родригес или някой от младоците. Не е изключено и Иниеста да мине на фланга, а в центъра да влезе Сейду Кейта или младокът Тиаго Алкантара.

Моуриньо обича да изненадва със стартовия си състав и подредбата на футболистите в този мач. За отбелязване са появата на Фабио Коентрао като десен бек, Хамит Алтънтоп и невъзстановеният Рикардо Карвальо. Въпросът е дали в центъра на терена ще има трима опорни халфове, които да блокират полузащитниците на противника. Ласана Диара не е играл в последните десет мача на "белите", но според испанските медии има шанс да влезе до Чаби Алонсо и Сами Кедира. Навярно Месут Йозил няма да получи терен от първата минута. Или ще бъде заменен от опорен халф, или от бразилския маестро Кака. В нападение сигурни изглеждат Кристиано Роналдо, Карим Бензема и Анхел ди Мария.

Погледите за сетен път ще бъдат вперени в двамата суперголмайстори, които мачкат рекорди по опънати мрежи - Лео и Кристиано. Аржентинецът вече по традиция ще играе в халфовата линия и с топка в краката ще върви напред. Кристиано ще оперира по двете крила, разчитайки на дълги подавания. 

Определено Реал Мадрид ще търси опростени действия с топка в крака, вертикална игра и далечни удари. Каталунците не разчитат на скорост, а на много подавания, освобождаване на пространства, хитри пасове. Интересно е да се види къде Гуардиола ще натисне "бялата" защитата - в центъра или по крилата. Решаващи за развоя на срещата са зоните, в които "лос бланкос" ще пресират и моментите, в които ще го правят. За Барса от голямо значение е прегрупирането при загуба на контрола върху топката.

Двата отбора са във финалната надпревара и могат да спечелят както два трофея (Барса може три), така и нито един. И материалното изражение на победата е важно, и психологическото. Триумф над големия съперник ще вдъхнови победителя преди най-важните сблъсъци до края.

"Камп Ноу" и стотиците милиони фенове се надяват на спектакъл, а топката сякаш тръпне в очакване да започне своя танц в краката на най-добрите. Началото е 21,00 часа. Нека си пожелаем футболно майсторство в големи дози и спиращи дъха приятни мигове!

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ



http://sportal.bg

0 коментара

Публикуване на коментар