Валутни курсове

Хороскоп

четвъртък, 19 април 2012 г.

До утре работим за държавата


До 20 април ще работят българите, за да си платят данъците през 2012 г., показва изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Утре е "денят на свобода от правителството", или известния по света Tax Freedom Day. Това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано.

В България този ден традиционно се пада през месец май, като по-ранното му настъпване през последните 3-4 години се дължи до голяма степен на по-ниските приходи след рекордната 2008 г. и появата на бюджетен дефицит.

От 20-ти до 25-ти април данъкоплатците би трябвало да работят допълнително за държавата, за да покрият и дефицита през 2012 г. Тези 5 дена рано или късно ще бъдат отработени в полза на държавата, смятат експертите от ИПИ.

През 2012 г. българите ще изработят средно по 223 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП, заложен в Бюджет 2012. През 2012 г. са необходими 111 дни, за да се изработят предвидените 24,8 млрд. лв. приходи в бюджета. Взет е под внимание и фактът, че 2012 е високосна година, което означава един допълнителен ден за работа и попълване на хазната.

Най-много дни през 2012 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 32 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни почти 19 дни. За осигуровките ще ни трябват 25 дни – 17 дни за социално осигуряване и 8 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 10 дни, а тези от корпоративни данъци за 7 дни. Други 7 дни ще работим само за да си платим държавните и общински такси. Имуществени данъци ще ни костват 3 дена, изчисляват от ИПИ.



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар