Валутни курсове

Хороскоп

четвъртък, 19 април 2012 г.

18 деца от дома в Плевен починали за година и половина


Осемнадесет деца от дома за медико-социални грижи в Плевен са починали за година и половина.

Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Тя, заедно с ръководителя на Инспектората на Министерството на здравеопазването Пенка Белева, представиха пред журналисти резултатите от внезапна проверка в дома на 6 април.

Открити са груби нарушения по време на проверката - в грамажа на даваната на децата храна, хранителни продукти са били съхранявани в едно помещение с белина и архивни документи, дарени играчки на са били давани на децата, дарената храна не е имала сертификат за произход и др.

В дома живеят 150 деца, за които се грижат 172 служители. „При проверката не установихме за тези деца да са били полагани адекватни грижи“, каза още Атанасова, цитирана от БТА. 

По думите й предстои лечението на повечето от тези деца да бъде извършено в различни болници. Повече деца няма да бъдат настанявани в този дом, каза още тя.

Констатациите от проверката ще бъдат представени в Държавната финансова инспекция и в Главна инспекция по труда, посочи министър Атанасова. Тя уточни, че Окръжна прокуратура - Плевен се е заела с данните от проверката.

При внезапната проверка по сигнали на неправителствени организации бяха констатирани чудовищни нарушения. В едно от отделенията имало 16-годишно дете с тегло под 16 килограма, 10-годишни, тежащи по 5-7 килограма. За хранене били отделяни максимум по 5 минути. Храната пък била давана смесена – първото, второто и третото ястие в шише с биберон.

Предстоят проверки и в другите домове за медико-социални грижи за деца в страната.



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар