Валутни курсове

Хороскоп

неделя, 19 февруари 2012 г.

Шведи изобретиха компютър с IQ 150


Шведски учени разработиха гениален компютър с коефициент за интелигентност 150, съобщава "Дейли мейл".

Суперумната машина превъзхожда в интелектуално отношение 96 на сто от хората, които постигат средно 100 точки на споменатия тест. Само 4 на сто от представителите на хомосапиенс достигат до резултат 150.

Новият компютърен софтуер бил разработен от екипа на Клаес Щранегард от университета в Гьотеборг.

Неговата цел била да напише програма, която да "мисли" като човек. Тя следва подобни на човешкия мозък образци на поведение.

IQ тестовете използват два вида задачи - търсенето на визуални модели и отгатването на цифрови поредици. Но шведският екип установил, че при цифровите поредици тези модели не се подчиняват само на математиката, а и на психологията.

Щранегард отбелязва: "Когато ви попитаме след 1 и 2 какво следва, всеки ще каже три. Но математически погледнато, може да бъде повторена поредицата и да следва 1,2, или да бъде удвоено последното число - 1,2 4.

Всички те са правилни, но психологически най-логичната последователност е 1,2,3. Точно това ние успяхме да пресъздадем в нашите програми - към математическите модели прибавихме и психологически”, поясни експертът.

По този начин новият софтуер превъзхождал при изпитания досегашните математически програми, които постигат IQ под 100.

За сметка на това шведският компютър с лекота достигал 150. Той открива "зависимости" във всяка информация с психологически компонент на човешка дейност, като например при финансовите данни.

Но той бил безполезен при анализиране на информация в научни области, където човешкият фактор отсъства, като например при метеорологичните прогнози.

(БТА)



http://www.dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар