Валутни курсове

Хороскоп

понеделник, 6 февруари 2012 г.

Почина актьорът Ангел Георгиев-Ачо


Популярният български актьор Ангел Георгиев-Ачо е починал, съобщиха от Съюза на артистите в България и Министерството на културата.

Ангел Георгиев Николов е роден на 28 декември 1944 г. във Враца. През 1968 г. завършва актьорско майсторство в класа на проф. Желчо Мандаджиев във ВИТИЗ.

Първите му изяви са на сцената на театрите в Благоевград и в Пазарджик. От 1971 г. до 2001 г. е в трупата на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов" в София, след което става част от театър "София".

Изиграва над 100 роли в театъра, телевизията и киното. Участва в над 20 български филма, сред които "Не си отивай!" (1976), "Петимата от РМС" (1977), "Дунав мост" (1999).
Последната му голяма изява бе в сериала "Седем часа разлика", в образа на ченге от Държавна сигурност.

Ангел Георгиев - Ачо ще бъде запомнен с многобройните си превъплъщения в театъра, сред емблематичните му роли са Сотир в "Одисей пътува за Итака", Манчо във "Вражалец", Кочев в "Новото пристанище", Безотговорният в "Рейс", Тихов в "Мамут" и др.

През 1998 година получава "Икар" за най-добра мъжка роля за Михал в "Михал Мишкоед".

Носител е на множество награди за театрално изкуство, сред които и национална награда през 1989 г. в Националния преглед на българската драма и театър за ролите на Маджаров и Унгарски в "Обичате ли човешко?".

Опелото ще се състои на 9 февруари, четвъртък, от 12:30 часа в църквата „Св. Седмочисленици” в София.



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар