Валутни курсове

Хороскоп

събота, 11 февруари 2012 г.

600 язовира у нас - потенциално опасни


Даден е срок от 10 дни, за да се проверят язовирите, които са в списъка на т.нар. "потенциално опасни". Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след инспекцията на язовирните съоръжения по поречието на река Въча.

Потенциално опасните язовири са средно около 20 за всяка област, което е близо 600 водоема за цялата страна. Уточняването на състоянието им започва още от днес, групите вече обикалят и до 20 февруари ще трябва да имаме информация за всеки от тях, за да върнем предписанията,
допълни Трайков.

По думите му благодарение на такава инспекция, снощи към 18 часа е установено тревожното състояние на язовир "Елена" и веднага са предприети  действия за евентуална корекция на изпускателя му, за да се освободи малко обем и да не бъде заплаха за населението.

По думите на специалисти това са язовири, които са в близост до населени места и същите са застрашени при евентуални  инциденти.

Заедно с НЕК и "Язовири и каскади" МИЕТ ще поиска от местните власти информация за всички водоеми, но най-вече за онези, които са строени без разрешителни и не фигурират в никакви регистри,  каза Трайков, цитиран от БТА.

Важното на този етап е коритата на реките да бъдат почистени от растителност, за да се осигури пропускливостта на водата, която ще дойде в големи обеми при снеготопенето и контролираното изпускане на язовирите, допълни той.

По думите му извън населените места ангажиментът за това е на земеделското министерство, респективно горските стопанства, а в населените места - на общините. Като пример Трайчо Трайков посочи коритото на р. Въча, което от началото на гр. Кричим до яз. "Кричим", в
протежение  на почти 3,5 км е обрасло с високи дървета и гъсти храсти.



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар