Валутни курсове

Хороскоп

четвъртък, 2 февруари 2012 г.

Мъжете между 40 и 50 г. – най-честа жертва на инфаркта


Факт е първата в България асоциация на пациенти с кардиологични заболявания.

Подробности за Асоциация „Сърце" дадоха на пресконференция проф. Асен Гудев - председател на Дружеството на кардиолозите в България, д-р Станимир Хасърджиев - председател на Националната пациентска организация, Мария Димитрова - председател на новоучредената организация.

Специалистите изтъкнаха, че 2/3 от общата смъртност у нас се дължи на сърдечно-съдови заболявания.

Всяка година 6 000 българи в активна възраст претърпяват инфаркт, като голяма част от тях са в мъже в работоспособна възраст - на около 40-50 години. Това е и типичният профил на пациентите с инфаркт, които идват при нас, отбелязаха лекарите. Те потвърдиха, че спада възрастта на хората със сърдечно-съдови заболявания, като отново тенденцията е по-негативна за силния пол.

63% от пациентите с инфаркт не достигат навреме до качествено лечение и в резултат остават трайно инвалидизирани или умират, беше отбелязано на пресконференцията.

Д-р Юлия Джоргова, ръководител на Клиника по кардиология към УНСБАЛ "Св. Екатерина", изтъкна, че бързата реакция е ключов момент при остър миокарден инфаркт. Тя сподели наблюдения, от които става ясно, че най-важното и при най-малкото съмнение за инфаркт е да се посети лекар специалист.

По думите й страната ни държи мрачен рекорд за времето от решаването да се отиде в болница до самото придвижване до там. Средно то е три часа, като в някои населени места в България достига до два дни. Това забавяне може да се окаже фатално, предупредиха специалистите.

Те подчертаха, че здравната култура на хората, превенцията и ограничаването на рисковите фактори са основните елементи, които биха спомогнали за ограничаването на броя на сърдечно-съдовите заболявания.

Основна цел на организацията и съпътстващите я инициативи е до 2020 г. да се намали броят на сърдечно-съдовите заболявания с 20%.

За реализирането на стратегията под надслов „Действай сега! Спаси живот! Инфарктът не чака!" ще бъдат проведени редица събития, които да спомогнат за повишаване на информираността сред пациентите и техните близки относно подобен вид заболявания. Вече е активен и сайт, на който може да бъде открита полезна информация - www.spasijivot.com.

Като пример за успех на аналогични кампании проф. Гудев даде Финландия. До преди 30 години страната е била с най-висока смъртност от сърдечно-съдови заболявания, а в момента тя е спаднала със 70%. Други страни, постигнали значителни успехи в тази насока, са Дания, Полша.



http://news.bg

0 коментара

Публикуване на коментар