Валутни курсове

Хороскоп

понеделник, 18 юли 2011 г.

Поскъпването на бензина продължава


С още около 4 стотинки ще поскъпне бензинът през следващите две седмици, прогнозира търговският директор на бензиностанции "Петрол" Иван Костадинов.
Според него досега бензинът у нас е поскъпнал с под 7% от началото на месеца, а на международните пазари - с над 8%. Той обаче не прогнозира големи скокове в цените на горивата у нас.
Рафинериите една по една започват профилактики и има по-високо търсене с цел запасяване с горива. В Европа започва масово да се пътува за почивка и потреблението на бензин е по-високо, уточни Костадинов, цитиран от money.bg.
По думите му през зимата цените на дизела са по-високи, защото се използва за отопление. Освен това по-често се използват фирмените коли, а личните, които са на бензин - по-малко. През лятото тенденцията е обратна - повечето коли по пътищата са личните автомобили на хората, които са на бензин и търсенето е по-голямо.
Тази тенденция ще продължи още максимум седмица-две, допълни изпълнителният директор на "Петрол".
Костадинов обясни, че доларът е друг фактор за поскъпването на горивата. „Покрай проблемите с Гърция и Португалия еврото губи позиции, зелените пари вървят нагоре, а търговията с горива се осъществява в долари," допълни той.
Припомняме, с нови 4 стотинки поскъпна най-масово използваният бензин A95 след последното увеличение на цените на едро, обявено от "ЛУКойл България" в края на миналата седмица.
Така литър бензин струва вече 2.52 лв., а дизеловото гориво - с една стотинка по-малко - за 2.51 лв. за литър. В момента бензинът А98 се предлага за 2.68 лв. за литър, а пропан-бутанът по 1.25 лв.
От началото на юли досега увеличението на цените на бензините е вече 15 ст., а на дизела - с 12 ст. за литър. Такъв бърз ръст само за 15 дни не е отчитан от доста време.

0 коментара

Публикуване на коментар