Валутни курсове

Хороскоп

четвъртък, 21 юли 2011 г.

Издигат 100-метров Левски на турската граница



Огромен 100-метров паметник на Васил Левски край Свиленград възнамерява да издигне гражданското сдружение "Аз обичам България". В четвъртък Общинският съвет ще разгледа предложението им. Сдружението иска общината да преотстъпи терен край международния път Е-80, до бензиностанция "Фани", а монументът ще изгради със собствени средства.

Предварителният идеен проект предвижда грандиозният паметник да има железобетонна конструкция. Инициаторите предвиждат да има и стъклен асансьор, с който посетителите могат да се изкачат на специална площадка на върха на монумента. Освен това се предвижда в подножието да има информационен център, както и музей, свързан с цялостната дейност на Васил Левски.

Според председателя на сдружението Илиян Матеев нещата са още в доста начален етап, въпреки че са имали разговори с общинската администрация. Ако в четвъртък Общинският съвет одобри идеята и преотстъпи терена, ще се обяви конкурс за проектиране на огромния паметник. Тогава ще стане ясен и размерът на необходимите средства.

"Не целим конфронтация или провокация към съседите", заяви за Haskovo.net Илиян Матеев.

"Идеята е да напомняме думите на Левски за чиста и свята република, „в която и българи, и турци, и арменци, и гърци ще живеят равни пред законите", допълни той.


Председателят на сдружението каза още, че не би искал начинанието да се свързва или да се използва от политически партии. Но тъй като изборите наближават, ще се въздържа от повече подробности, докато няма някакви реални резултати.

1 коментара

Анонимен

С Вас сме!!!

Публикуване на коментар