Валутни курсове

Хороскоп

четвъртък, 6 януари 2011 г.

По аптеките свършиха ваксините срещу хепатит А



Свършиха ваксините за възрастни срещу хепатит А, съобщи председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов, предаде Фокус.
Той е разговарял с представителя на основния вносител на ваксината и от компанията, която е и производител, са обяснили, че повече ваксини няма.
Все още има съвсем малко количество ваксини за деца, което вероятно ще се изчерпа до края на деня.
Търсенето на ваксини срещу хепатит А е била най-голямо в Стара Загора, Хасково и Пловдив, където болестта в последно време е най-разпространена. Увеличен е интересът и в София – там вчера хора са търсили ваксината доста често.
„Ваксини вече няма. Има съвсем малки количества, останали тук-там в някоя аптека, които днес ще свършат окончателно”, каза Костов.
Една доза, при необходими две за ваксинацията срещу хепатит, струва около 46 лв. в търговската мрежа.
Д-р Петя Стратиева, регионален мениджър на българското представителство на световна компания, производител на ваксини, обясни, че в средата на следващата седмица ще има малка доставка на ваксини у нас.
Количеството обаче ще е доста малко, за да задоволи голямо търсене. За един-два дни месечното потреблението на ваксини срещу хепатит е свършило.
„Ние следващата седмица отново ще внесен количество в търговец на едро, което обаче не мога да прогнозирам за колко време ще свърши. При една динамика и засилено потребление, то може да свърши за два дни, ако няма търсене, може да свърши и за три месеца”, обясни Петя Стратиева.
Фирмата има готовност да внесе още ваксини при нужда. Но е възможно да има известно забавяне в доставката.

0 коментара

Публикуване на коментар