Валутни курсове

Хороскоп

петък, 24 декември 2010 г.

Как да се справим с махмурлука след празниците!



По време на коледните и новогодишните празници по нашите географски ширини не е прието да се ограничаваме в  приема на алкохол. Затова особено актуален е въпросът за махмурлука и по-точно как да се справим с него на сутринта.
Според Владимир Нужни, професор в московския научно-практически център по наркология, важното е да се действа правилно спрямо махмурлука.
Специалистът развенчава някои от най-разпространените митове за справяне с тежките последици след празниците.
Мит №1: Ако употребяваме алкохол заедно с прясно изстискани плодови сокове, вероятността да имаме махмурлук се понижава.
Плодовите сокове са нужни най-вече на сутринта и в деня след препиването. Те ще помогнат при обезводняването на организма, предизвикано от алкохола. Най-полезният сок при махмурлук е този от ябълки. По-голямата част въглехидрати в него е във вид на фруктоза, която успешно се бори с неприятните метаболични процеси, протичащи в организма.
Мит №2: Течностите, които се пият в деня след препиването, трябва да се дозират, иначе действието на алкохола се активира отново.
Според експерта трябва да се дозират само алкохолните напитки. При махмурлук е най-добре те да бъдат напълно изключени от употреба. Останалите течности могат да се пият в неограничени количества. Само ударната доза вода или сокове ще помогнат срещу обезводняването на организма.
Мит 3: Ако приемате лекарствени препарати срещу махмурлук, може да пиете колкото си искате. На сутринта ще сте свежи като краставичка!
Лекарствените препарати срещу махмурлук могат единствено да смекчат последиците от препиването. Дори могат по-скоро да навредят, тъй като съдържат ацетилсалицилова и аскорбинова киселина с различни добавки, като кофеин например.
Препаратите, съдържащи аспирин, могат да усложнят състоянието при хора, страдащи от язва и гастрит.
Миф 4: Най-сигурният начин да избегнеш махмурлука е да изтрезнееш, преди да си легнеш да спиш.
Махмурлукът се лекува най-добре по време на сън. Етиловият алкохол, образуващ се в кръвта при опиянението, има действие подобно на наркотиците и маскира неприятните усещания. В момента, в който престане да пие, човек започва да усеща сърцебиене, главоболие, потене, отвращение към храната и др.
Затова е най-добре след бурно прекарана нощ възможно най-бързо да легнете да спите, и то колкото се може по-дълго.

0 коментара

Публикуване на коментар