Валутни курсове

Хороскоп

сряда, 25 април 2012 г.

Крадат чисто нови БДЖ части и ги дават за скрап


За две големи кражби от БДЖ съобщават от пресцентъра на МВР и от железниците.

Контейнер с пет тона машинни части и елементи от железопътни вагони са иззети от пункт за изкупуване на метали.

До акцията  се е стигнало след получен сигнал за констатирана липса на електродвигател на вагоноизхвъргачка в района на ж.п. гара Искър.

Изпратените на място полицейски служители са проверили пункт за изкупуване на черни и цветни метали в индустриалната зона на район Искър.

В металния контейнер са открити множество части и елементи от железопътни вагони, голяма част от които чисто нови, с общо тегло пет тона.

Изкупуването на такива детайли представлява сериозно нарушение на Закона за управление на отпадъците и е в нарушение на лицензионния режим за извършване на дейността на пунктовете, уточняват от Транспортна полиция.

Извършен е оглед от дежурна оперативна група при Районно управление „Транспортна полиция" - София. В присъствието на материално отговорно лице от БДЖ - ЕАД в контейнера са установени ж.п. междувагонни букси, метални буфери, метални пружини, метален капак за пружина, вагонни лагери.

По първоначални данни частите са откраднати от вагоноремонтните депа на територията на София. Работата по установяването на извършителите, които са ги предали в пункта, продължава.

Междувременно от пресцентъра на БДЖ съобщиха, че при съвместна проверка са открити около 60 безотчетни функционни вентили, които представляват част от системата за сигурност на вагоните и цистерните.

Акцията е осъществена на 18-ти април в резултат на получена оперативна информация, че подобни машинни детайли се намират във Вагоно-ремонтен цех „Подуяне" в София.

Функционните вентили са открити в контейнер и товарен вагон, обособени като складови помещения и за тях не са предоставени никакви отчетни документи.

По данни на материално-отговорното лице тези части не са заприходени и са с неизяснен произход. Стойността на един нов вентил е около 8 000 лв. Вентилите са предмет на чести посегателства и именно поради тази причина в „БДЖ - Товарни превози" ЕООД съществува недостиг от подобни елементи.

В резултат на проверката помещенията, в които са открити частите, са запечатани от служителите от отдел „Вътрешна сигурност и охранителна дейност" към дружеството и достъпа до тях е ограничен до нейното приключване.




http://news.bg

0 коментара

Публикуване на коментар