Валутни курсове

Хороскоп

петък, 20 януари 2012 г.

US законът срещу пиратството в нета губи подкрепа


Пет дни преди критичния вот членове на Сената на САЩ оттеглиха подкрепата си за законопроекта против пиратството в интернет, след като видни компании от технологичната индустрия проведоха протестна онлайн акция в защита на свободата в компютърната мрежа, съобщава АП.

След еднодневно протестно затваряне на англоезичната версия на "Уикипедия" шестима от 40-те първоначални инициатори на законопроекта са се отказали от него. Агенцията припомня, че офисите на Конгреса бяха буквално залети с море от протестни имейли.

Повече от 7 милиона души се подписаха под петицията на "Гугъл", че сенатският законопроект и аналогичната подготвяна мярка в Камарата на представителите ще наложат цензура в компютърното пространство и големи ограничения върху бизнеса.

Законът за възпиране на онлайн пиратството (SOPA - Stop Online Piracy Act) и Законът за защита на интелектуалната собственост (PIPA - Protect Intellectual Property Act) се подкрепят от големите медийни компании. Те целят да намалят нелегалното теглене и гледане на телевизионни предавания и филми онлайн.

Мерките на американските законодатели предвиждат възможност министерство на правосъдието или собствениците на съдържание чрез съдебни искове да изискат от търсачките премахване на линкове към пиратски сайтове. В закона се залага и възможност за налагане на забрана на рекламодателите и доставчиците на интернет да имат търговски отношения с пиратски сайтове извън САЩ.



http://news.bg

0 коментара

Публикуване на коментар