Валутни курсове

Хороскоп

неделя, 9 януари 2011 г.

Съветите на ЧЕЗ: Вадете зарядното от контакта



От ЧЕЗ призоваха клиентите си да използват електроенергията разумно. По време на зимните празници и студените месеци в началото на годината натоварванията по електроразпределителната мрежа са традиционно високи и допълнителните товари увеличават риска от по-голяма аварийност на съоръженията, посочиха от компанията.
Росен Иванов от дирекция „Експлоатация и поддръжка" в ЧЕЗ Разпределение България заяви, че нивата на натоварване на електроразпределителната мрежа в Западна България са близки до обичайните, но домакинствата могат да намалят риска от претоварване и размера на сметките си чрез някои мерки за ограничаване консумацията на енергия.
На първо място е изключването на всякакъв вид електроника, която в дадения момент не се използва. В това число влизат зарядните устройства за мобилни телефони, преносими компютри, цифрови камери и други устройства, които често остават включени в контактите, дори и след употребата им и така изразходват неоправдано високо количество електроенергия, посочи Иванов.
У нас има близо 5 милиона мобилни телефони. И също толкова зарядни устройства за тях. Изчисленията на специалистите показват, че ако тези зарядни са включени в мрежата за един час, те изразходват електричество, необходимо за работата на 12 500 хладилника", обясни специалистът, като добави, че подобно е положението и с осветлението - 10 крушки от 100W имат консумацията на електрически котлон.
Консумираната електроенергия ще бъде по-малко и в случаите, когато жилището е добре изолирано, има нова дограма и в домакинството се използват електроуреди от висок енергиен клас, категорични са от електроразпределителното дружество.

0 коментара

Публикуване на коментар