Валутни курсове

Хороскоп

сряда, 12 януари 2011 г.

53 милиарда посещения годишно в пиратски сайтове



По поръчка на Американската търговско-промишлена палата беше проведено мащабно проучване на тенденциите в сдобиването с нелегални видео, музика, игри и софтуер онлайн. Изследването върху над 40 от най-популярните пиратски сайтове показало 53 милиарда посещения за една година, съобщава ВВС.

Почти половината от тези посещения са концентрирани в три сайта - RapidShare.com, Megavideo.com и Megaupload.com, които не работят на принципа на торентите. Този резултат кара експертите да считат, че директното качване на пиратско съдържание за даунлоуд става все по-атрактивно за хакери и потребители.

Въпросните сайтове вече са обект на съдебно преследване в редица държави, но към момента магистратите отсъждат в тяхна полза. Скорошно дело в Дюселдорф завърши с решение, че RapidShare.com и други подобни сайтове, които дават възможност за онлайн „складиране” на файлове, не са длъжни да инсталират филтри за контрол върху съдържанието на страниците си.

Специалисти коментират, че случващото се наподобява изключително много на борбата със сайта Napster, който разпространяваше нелегално музика.

В крайна сметка се оказва, че процесът на споделяне на пиратски файлове се развива  непрекъснато и е все по-трудно върху него да се наложи контрол, пише ВВС.

0 коментара

Публикуване на коментар