Валутни курсове

Хороскоп

вторник, 28 декември 2010 г.

WISE засне космически чудеса



Телескопът WISE предаде на Земята няколко мъглявини с много необичайни очертания. Краткото тяхно описание може да се прочете в портала Space.com.
Орбиталната обсерватория WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer – телескоп с широкоъгълна оптика за изучаване на Вселената в инфречервения диапазон), е изпратен в Космоса на 14 декември 2009 г.
На първата снимка е мъглявината IC 2944, или Бягащо пиле. Тя се  намира в съзвездието Кентавър, на 5800 светлинни години от Земята. Преди около 8 млн. години в мъглявината се формирал нов звезден куп. Тези млади (според астрономическите разбирания) звезди са „отговорни“ за появата на пръстеновидната структура, разположена в центъра на снимката. Пръстенът с диаметър около 77 светлинни години представлява материя, „издухана“ от звездния вятър.
На втората снимка е мъглявината Медуза. Тя представлява обвивка на масивна звезда, която е завършила своя живот като свръхнова преди 5-10 хил. години.
Запечатаната на третата от снимките мъглявина Пламтяща звезда е отдалечена от Земята на 1500 светлинни години и се намира в съзвездието Колар. В центъра на мъглявината е разположена звезда, която принадлежи към т.нар. звезди бегълци – тя се е образувала в съзвездието Орион, но е била изтласкана оттам при сблъсък с бинарна звездна система, станал преди около 2,5 млн. години.
На четвъртата снимка е Големият молекулярен облак в съзвездието Орион, отдалечен от Земята на 1500 светлинни години. Молекулярните облаци са облаци от газ, заредени частици и прах, в които благодарение на тяхната плътност и размер е възможно образуване на молекули, главно водород.

0 коментара

Публикуване на коментар