Валутни курсове

Хороскоп

четвъртък, 2 август 2012 г.

Преглед на печата на 2 август 2012 година


Снимката на предполагаемия атентатор от Бургас обиколи първите страници на всички печатни издания днес. Лицето му е възстановено с помощта на модерни технологии, на базата на наличните до момента данни. Снимката беше разпространена официално от пресцентъра на МВР.

На вътрешната си страница "Труд" пише, че възстановеният портрет на терориста е пратен в шест държави с код "Особено внимание". Чрез Европол и Интерпол МВР настоява за бързи действия от полицейските служби в Белгия, Великобритания, Холандия, Финландия, Франция и страна от американския контингент. Полицаите в тези страни трябва да помогнат за изясняването на самоличността на атентатора.

Оказва се, че след като МВР разпространи снимката на предполагаемия атентатор, са постъпили нови сигнали на тел. 112, пише "24 часа".

Експертът по международна сигурност и радикален ислям Алекс Алексиев споделя в интервю за "Труд", че  България като член на НАТО и ЕС е определено в лагера на неприятелите. Тази теза доказва и Владо Чуков. "В книгата си "Ал Кайда"с перо и сабя" авторът твърди, че в джихадската литература България отдавна се спряга като враг", казва още Алексиев.

По думите му всичко, което знаем за атентата в Бургас, говори, че израелците са прави. "От началото на годината има 9 конкретни опита за атентата срещу израелски граждани и институции в градове като Банкок, Делхи, Тбилиси, Баку, Момбаса и тн., предприети от Иран и неговите пионки от "Хизбула", аргументира се експертът. Той споделя още една тревожна констатация: "Анкара преди 2 години под претекст за добросъседски отношения отмени визите за Сирия, Ливан и тн. И по този начин направи влизането на всякакви хора в Европа през Гърция, включително и на терористи, сравнително лесно. Според мен това беше един вражески акт срещу Европа", категоричен е Алексиев.

В интервю за "Преса" Нуредин Мехмед, бивш депутат от Великото народно събрание /1990-1991/, споделя мнението, че атентатът в Бъргас не е сблъсък между религиите и цивилизациите. "Атентаторът не може да е нито християнин, нито мюсюлманин. Той е само един болен човек", казва Мехмед.

На икономическите си страници повечето издания отбелязват проблема с поскъпването на храните. "Държавата срещу хранителния сектор" е водещото заглавие за "Капитал Daily". За трите си години в управлението земеделският министър Мирослав Найденов не спря да обвинява производители и търговци на храни в "спекула" и свободно да коментира кога трябва и кога не трябва да се вдигат и свалят цените на продуктите, пише вестникът. Вчера обаче всички граници бяха надминати с безпрецедентното решение, обявено от министъра, подкрепено и от премиера Борисов. Разпоредено е следното: Националната агенция за приходите и контраразузнавателната служба ДАНС да започнат проверки на финансовите потоци на компании от хранителния сектор.

"Дума" допълва темата с новината, че зърното поскъпна драстично. През изминалата седмица търговията в сектора продължава да е изключително активна. Реализират се сделки както за вътрешния пазар, така и за износ. В резултат на това средните изкупни цени при фуражния и пивоварния ечемик, както и на пшеницата отново отчетоха драстично повишение.

"Зърнените босове са като Алиса в страната на чудесата" е заглавието над интервю в "Стандарт" със Стефан Иванов е изпълнителен директор на "Зърнени храни" АД-Силистра. "Почна жътвата и цените избухнаха до небесата. Пазарът е там, където го отведат пазарните сили. В момента обаче крайните дестинации, които са крайните получатели на това зърно, не могат да изконсумират повишението на цената", коментира експертът. Ивановне се ангажира да даде точна прогноза за цената на зърното, но коментира: "Държавите в ЕС имат много механизми, с които да отрегулират цените и никой няма да допусне социално напрежение по отношение на храните или гладни бунтове. Мисля, че ще има разум и пазарът ще се консолидира при едни по-човешки нива. Защото другото е катастрофа".

Около 4 млн. банкноти от 1 лев продължават да са в обръщение, но никой не ги е виждал от години, пише "Преса". Банкнотата с лика на Св. Иван Рилски излиза през 1999 г. и в момента може да бъде използвана, въпреки че никой не го прави. Експертите от БНБ са категорични, че
90 процента от хартиените пари са у колекционери.

Водещи новини на "Сега" и "Дума" е новината, че за първи път от 42 години насам у нас ще се проведе национален референдум. Премиерът, правителството и партия ГЕРБ подкрепят допитването "за" или "против" АЕЦ "Белене", но под условие - то да съвпадне с парламентарните избори догодина. Товаразпореждане дава вчера Бойко Борисов на заседанието на кабинета, става ясно от стенограмата.

"Сега" цитира интересна статистика, която сочи, че 41-ият парламент е приемал средно по 1 закон на всяко пленарно заседание от 14 юли 2009 г. до последния си работен ден преди лятната ваканция на депутатите на 26 юли. За 411 пленарни заседания народните избраници са гласували общо 479 закона. Към актива си за същия период парламентът е добавил още 458 решения,както и 10 декларации.

Според челото на "Преса" депутататите от 41-вото народно събрание не са си губили времето, а са се отдали на усилена законодателна дейност. Размахът им е стигнал до там, че за три години са променяли два закона по 19 пъти - за здравето и за здравното осигуряване. Сред най-ремонтираните са и Законът за движение по пътищата, който има 15 редакции, за държавния служител - 14, за пътищата, за управление на отпадъците, за обществените поръчки и за съдебната власт - с по 12 изменения.

Още един от Килърите се оплаква от болежки, съобщава в интервю за "Телеграф" окръжният прокурор на Шумен Ася Петрова. "Подсъдимият Васил Костов е бил ранен, вследствие на което се наложило да му бъде извършена хирургическа интервенция на корема. Костов твърди, че има проблеми от рана, получена от огнестрелно нараняване назад във времето", уточнява Петрова.

Всеки екип на пътна полиция ще бъде снабден с мобилни устройства като таблети, извежда под глава "24 часа". С тяхна помощ униформените ще могат да правят моментални справки на пътя за старите нарушения на шофьорите, застраховка "Гражданска отговорност", отнети точки и тн.
Темата на "Труд" анонсира: От 1 септември паркирането в буферните гаражи до метрото и пътуването с мотрисите ще излиза по-евтино от спирането в центъра на София. Тогава влиза в сила увеличението на цената за час престой в "синята зона" от 1 на 2 лева. Ден преди това ще заработи и подземната железница от "Надежда" до "Лозенец", а за спиране на гаражите до станциите щесе плаща по нова схема. При возене с метрото, първите 2 часа на паркингите ще бъдат безплатни, а за всеки следващ таксата ще бъде по 50 стотинки. За спиране без пътуване ще се плаща по 1 лев на всеки 60 минути. Толкова е и таксата за престой в новата "зелена зона", уточнява изданието.

На първа страница "Новинар" анонсира: Турски рибар хвана пираня в Марица. Рибата е с дължина 45 см и е първият подобен екземпляр, уловен в района на турската част на реката.
На страниците за здраве, "Монитор" отбелязва, че болница "Лозенец", по известна като Правителствена, ще разполага и с модерна детска онкология. Първата стъпка за реализирането на проекта беше направена вчера от кабинета.

Пред "Монитор" Пламен Цеков, управител на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, посочва: Предвиждаме от следващата година касата да поема по-висок процент от скъпоструващите консумативи и импланти, които сега са за сметка на болните. НЗОК ще ги договаря с вносителите и производителите, за да бъде облекчен българският пациент." По думите на Цеков здравнонеосигурените в момента са около 1,2 млн. души. "Тези хора са избрали личен лекар, но не са здравноосигурени. Това е много сериозен проблем", подчертава ще Цеков. "Истината е, че всеки опит да се наложат някакви рестрикции на тези хора се посреща остро, но не толкова от тях, колкото от политиците".



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар