Валутни курсове

Хороскоп

сряда, 11 юли 2012 г.

Стюарди ще вардят родните стадиони от вандали


Нови промени в Закона за опазване на обществения ред ще борят хулиганството на спортните мероприятия.

Целта на предлаганите от правителството текстове е да се подобри координацията между институциите, които се занимават с проблема.

На родните стадиони вече ще има стюарди – практика добре позната в повечето европейски страни. Те ще следят за реда и сигурността по време на спортните мероприятия.

Стюардите ще имат и задачата да проверяват стадионите и залите преди и след спортните събития. Те ще насочват посетителите при влизане и напускане. Ще се грижат за проверката на документите на посетителите, както и ще следят те да не влизат на игралното поле, и да не преминават от един сектор в друг.

С промените в Закона ще се ограничи и достъпът на малолетни и непълнолетни до спортни събития. Малолетните ще могат да посещават мероприятията само с възрастен придружител.

Ако въпросният придружител не е техен родител или попечител, те ще трябва да представят декларация за разрешение. Същите изисквания ще важат и за непълнолетните, ако събитието приключва след 22 часа.

Един човек може да бъде придружител на максимум три деца, освен в случаите, при които става дума за организирано мероприятие от учебно заведение или лицензирана спортна организация.

Глобите за хулиганство пък ще станат доста солени. Предвижда се, ако дадено лице отправя ругатни, отказва да изпълни разпореждане на МВР, нахлува на терена, издига знамена с подбуди към омраза, насилие или смърт, да бъде наказвано с арест за срок от 10 до 15 денонощия или с глоба от 1000 до 2000 лева.

При повторно нарушение глобата може да скочи до 5000 лева.

Ако наложената глоба не бъде заплатена в срок от 1 година, НАП уведомява съда, а той налага мярката обществено полезен труд в размер от 80 до 320 часа.

Законопроектът дава правото на лицата да обжалват както наказанието си, така и наложена забрана за посещение на спортни мероприятия.




http://dnes.bg 

0 коментара

Публикуване на коментар