Валутни курсове

Хороскоп

сряда, 4 юли 2012 г.

Преглед на печата на 4 юли 2012 година


Партия Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева се учреди. И какво от това?
Идеите - вехти, лицата - рециклирани, ентусиазмът - слаб. "Гръбнакът" на новата партия са все хора, превивали гръб... пред други лидери. Просто "Recycle Bin", коментира "Сега".

Цялата конструкция изглежда като изтръскана от политическото кошче за боклук. В политическия Recycle Bin на Кунева всичко е вече гледано. Да прелъстяваш електората с дясна алтернатива на дясното управление, не е кой знае колко находчива и вдъхновяваща програма.
Кунева ни обещава все същото, което вече изсърбахме от кажи-речи всички правителства на прехода - коалиционни или не. Ако към идеите се притурят и лицата, картинката съвсем заприличва на дубликат.

"Очакваме скоро да ни повишат рейтинга", е озаглавено интервюто в "Капитал Daily" със Симеон Дянков, вицепремиер и финансов министър. По думите му емисията от външен дълг, освен че помага за погасяване на част от предишния дълг, има и два по-дългосрочни положителни резултата.

"Единият е, че се дава добър праг и за банкови и корпоративни облигации. Банките в момента имат добра ликвидност и едва ли излизането на пазара на дълг за тях стои на дневен ред.

Но български компании биха могли да наберат нужния им ресурс навън. Има две-три такива големи компании, които много внимателно следяха как ще се развие процесът на пласиране на еврооблигациите, защото и те има интерес при успех също да излязат на пазара, включително и държавни предприятия от сектора на енергетиката. А и успешната емисия се забелязва от пазарите. Това ще ни даде допълнителна възможност за увеличаване на кредитния рейтинг следващата година", коментира финансист №1 на държавата.

"Уволнявам четирима за скока на тока", заявява в интервю за "Телеграф" Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството. Тя потвърждава, че за последните месеци има страшно много издадени разрешения за ползване и въведени в експлоатация фотоволтаични паркове.

Цялото това бързане за издаване на разрешенията се дължи на факта, че от 1 юли има нова, много по-ниска цена на изкупуване на произведената електроенергия спрямо досегашната. Някои се опитаха да хванат буквално последния влак с високата цена.

Павлова отбелязва, че някои от тези разрешения за ползване са издадени при липса на окончателен договор за присъединяване и ангажимент за изкупуване на енергията, което е абсолютно незаконно. До момента са образувани четири дисциплинарни производства към служители за неспазване на процедурите.

По-високата цена на тока ще се отрази върху стойностите на храните. Хлябът, млякото и месото ще поскъпнат с около 2 на сто."Всичко, което консумира електроенергия, ще бъде засегнато от увеличението", обяснява пред "Новинар" председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев.

Той не се ангажира с конкретна прогноза за увеличението, тъй като всяко предприятие било специфично. Проблемът е, че на фона на свитото потребление се увеличават разходите, допълни той. Според него именно това ще доведе до скок на цените. Най-засегнати ще са млекопреработвателите и хлебопекарите.

Празен джоб не го лови спекула, коментира "Стандарт". От новите цени на тока, а скоро и на водата, газа и пр. първи се възползваха спекулантите. Още на следващия ден тези, които си мислят, че сега е дошъл моментът да се нагушат, вдигнаха цените.

"Кога и как ще излезем от кризата", е анализът в "24 часа". След като на 28 юни европейските лидери се срещнаха в Брюксел и се разбраха да спасяват директно испанските и италианските банки, дълговата криза като че ли си взе кратка ваканция.

Но това се случва след всяка европейска среща на върха и трае ден до пладне. Доколкото е известно, фондовете за спасяването на длъжниците не са се увеличили. А и няма отписани дългове.

Бедна България, която постоянно се бие в гърдите колко е добре, вече предварително е загубила битката за своя дял. В борбата за европарите ние не сме нито влиятелни, нито напористи.
Теоретически възможен край на кризата ще настъпи, ако ЕЦБ отпечата допълнително 1-2 трилиона евро и ги инвестира в проекти, които създават работни места, а не в спасяване на банки. Уви, това в момента е политически невъзможно.



http://dnes.bg 

0 коментара

Публикуване на коментар