Валутни курсове

Хороскоп

петък, 27 юли 2012 г.

Преглед на печата на 27 юли 2012 година


Банките отново започнаха да вдигат лихвите - и по заеми, и по депозити, показват новите данни на БНБ. През юни са поскъпнали и потребителските кредити, и жилищните, макар че промените спрямо май не са драматични, пише в. "Сега". 

Растат и лихвите по финансирането за бизнеса. Забележимо понижение има само при най-едрите заеми за бизнеса, които обаче са малко на брой.
 
Покачването на лихвите идва изненадващо, тъй като прогнозите доскоро залагаха на обратната тенденция. След успешното пласиране на българските облигации на международните пазари министърът на финансите Симеон Дянков обяви, че скоро ще берем плодовете на успеха и лихвите у нас ще спаднат. БНБ също очакваше по-нататъшно поевтиняване на банковия ресурс.
 
Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отказа да спре уволнението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Това става ясно от определението, качено на сайта на съда. Това означава, че всички нейни дела ще започнат отначало. Тодорова е една от най-натоварените съдии в Софийски градски съд (СГС), припомня "24 часа". 
 
ВСС дава Мирослава Тодорова на прокурор, пише още издаието.  След като беше уволнена като съдия от Софийски градски съд (СГС) заради нарушения в работата си, Мирослава Тодорова вероятно ще бъде дадена и на прокурор. Това стана ясно от вчерашното заседание на Висшия съдебен съвет. В съвета постъпи писмо от председателя на СГС Владимира Янева, в което се посочват нови съществени нарушения в работата на съдийката. Членовете на ВСС Вельо Велев и Иван Колев заявиха, че Мирослава Тодорова трябва да бъде дадена на прокурор за престъпления срещу правосъдието във връзка с две дела, за които сега се научава, че е изтекла абсолютната давност.
 
Съветът реши, че ще изпрати на главния прокурор новополучените данни. Мирослава Тодорова вече бе давана на прокурор по преписката за второто ѝ дисциплинарно дело.
 
Парламентарните мерцедеси въртят километри на празен ход, показа проверка на "24 часа". Това се случва със санкцията на парламентарната администрация, която твърди, че въпреки безсмисления пробег така е по-евтино.
 
Масова практика е в петък следобед парламентарните шофьори да закарат депутатите до родните им градове и да се връщат вечерта в София, за да оставят колите в гаража. Във вторник отново пътуват на празен ход, за да ги вземат.
 
Натрупаните километри обаче се водят на името на депутата, който е ползвал колата. Така тези, които са в най-далечните избирателни райони, са рекордьори по километри. Сред топ 10 са и повечето шефове на парламентарни комисии, защото на тях им се полагат персонален шофьор и кола.
 
Разчетите показаха, че така е по-изгодно, каза за "24 часа" главният секретар на парламента Иван Славчов.
 
 
 

0 коментара

Публикуване на коментар