Валутни курсове

Хороскоп

петък, 6 юли 2012 г.

Ресторант в "Слънчев бряг" заработвал по 19 лева на ден!?


След дистанционното свързване на касовите апарати на търговците с Националната агенция по приходите (НАП) данъчните са посочили като рискови в отчитането на оборотите на близо 2 хиляди търговски обекти в цялата страна, съобщиха от ведомството.

Софтуерът анализира данните за оборотите по браншове и засича дали приходите на компаниите са умишлено поддържани близо до прага за регистрация по ДДС, дали има случаи, при които в края на месеца се отчитат всички продажби накуп, както и други нередности, локализирани по 20 рискови критерия.

Сред най-фрапиращите случаи на нарушения е обявяването на дневени обороти под 20 лева за капанчето по морето. Така например ресторант в курорта "Слънчев бряг" с персонал от 12 души е заработил едва 19 лв. оборот. Заведение на крайбрежната алея във Варна пък е декларирало дневен оборот от 16 лв.

За трите месеца от въвеждането на системата данъчните отчитат ръст на облагаемата ДДС основа с 4,3 милиарда лева, което според тях осезателно подобрява данъчната дисциплина.

Във всяка от териториалните дирекции на НАП вече работи специализирано звено, което всеки ден анализира софтуерните данни и определя кои фирми да бъдат проверявани.

"Системата позволява много по-добър анализ на риска. Така насочваме контролния си ресурс именно към онези, които укриват оборот, като резултите се установяват само след 3 месеца.
Софтуерът освен това спестява ненужни проверки на коректните търговци", коментира директорът на дирекция „Контрол” в НАП Васил Панов.

От агенцията припомнят, че за работа без електронно свързан с НАП касов апарат санкциите за фирмите са до 10 хиляди лева, като обектът може да бъде запечатан. До 3000 е санкцията за неиздадена касова бележка.




http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар