Валутни курсове

Хороскоп

понеделник, 16 юли 2012 г.

Преглед на печата на 16 юли 2012 година


"Посланието на едно уволнение: Щом съдията не слуша, ВСС удря", анализира в "24 часа" Йонко Грозев, програмен директор в Центъра за либерални стратегии. Повод е уволнението на съдия Мирослава Тодорова и протестът на съдиите. Според Грозев поведението на съдиите даде ясна индикация, че те могат да се мобилизират и че са разбрали, че в крайна сметка доброто управление на съдебната система и запазването на тяхното професионално достойнство не може да се случи без техните колективни усилия. "За мен решението на ВСС да уволни съдия Тодорова е истински скандал, защото на практика ВСС санкционира отделен съдия за собственото си безобразно управление. Съюзът на съдиите и съдия Тодорова от години повтарят, че разминаването в пъти на натоварването на отделни съдии и липсата на каквито и да било критерии за натовареност на съдии и оценката на качеството и количеството на тяхната работа създава условия за произвол и унищожава правосъдието", припомня Грозев.

"Ако има нещо положително в случая с Мирослава Тодорова, то е, че се постави въпросът с натовареността на съдиите като част от дневния ред на реформата в съдебната система, казва в интервю за "24 часа" Диана Ковачева, министър на правосъдието. – Нашият екип има амбицията да намери механизъм за решаването му. Министерството на правосъдието готви специална методика за регулиране на натовареността на съдии и прокурори с помощта на европейски експерти от Съвета на Европа. Тя ще залегне в основата на предложения за промени в Закона за съдебната власт, които се обсъждат сега", обяснява Ковачева.

ВСС да се саморазпусне, призовава "Преса". Сегашният ВСС няма повече право да кадрува. Не защото е нелегитимен, а защото изчерпи моралния си кредит на доверие. Безсмислено ще е днес да бъде свикан от правосъдната министърка на извънредно заседание по казуса с уволнението на съдия Мирослава Тодорова. Само дни преди това Диана Ковачева оправда решението на съвета, който председателства по право. Но вероятно и тя е под натиск отвисоко. Както и повечето министри в кабинета, които се стреснаха от това, което става в Темида и което се очаква да прочетат в доклада на Брюксел тази седмица. Затова най-правилното поведение на членовете на ВСС е да си подадат оставката. И на тяхно място да бъдат избрани точните и честни нови хора.

"ГЕРБ основно чрез Цветан Цветанов успя да си осигури във ВСС такова влияние и подкрепа чрез зависимости", твърди в интервю за "Преса" Татяна Дончева. Тя не е сигурна, че политически натиск е причина за уволнението на съдия Тодорова. Членовете на ВСС, доизкарвайки мандата си, свързан с обидни за всеки от тях действия, които ще им сложат професионално клеймо, решиха да угодят на Цветанов не само, защото той ги държи. Те вече слугуват по инерция и затова гонят Тодорова като хрътки, казва Дончева.

"Доверието към съда е критично ниско", отбелязва в интервю за "Стандарт" националният омбудсман Константин Пенчев. Той посочва, че магистратите протестират срещу решението на ВСС, в чиято безпристрастност не вярват, макар че 11 от членовете на този ВСС са избрани от тях. Не са редки случаите, при които граждани протестират пред съдебните палати в София и страната, защото не вярват в безпристрастността на съда. А и всички социологически проучвания сочат, че доверието в съда е на критично ниско ниво. Предстои избор на нов ВСС. Доколко ще бъде ефективно обсъждането на кандидатурите, зависи от тези, които избират - Народното събрание и делегатските събрания на съдебната власт. И разбира се, от гражданското общество - да каже какво мисли за тези кандидатури. ВСС трябва да остане постоянно действащ, категоричен е Пенчев.

"ГЕРБ търси власт с БСП и ДПС", е озаглавено интервюто в "Труд" с Калин Томов, организационен секретар на партия "Движение България на гражданите". Той потвърждава, че формацията ще се яви сама на парламентарния вот и ще се състезава за първото място. "В разговори за след изборите не участваме - там има други, достатъчно активни партии. Вижте как бе приет Законът за горите - опозицията я нямаше! Това издава, че ГЕРБ прави опити да се договори с БСП и ДПС да управляват заедно. Ние сме единствените, които могат да развалят подобни договорки", заявява Томов.

15% от пълнолетните българи са готови да участват в митинги и демонстрации. Около една трета от запитаните пък биха участвали в подписки. Толкова са и онези, които твърдят, че биха дарявали за благотворителност. 27% заявяват, че биха участвали в доброволчество. Това показва национално представително изследване на "ББСС Галъп интернешънъл" по поръчка на "Труд". В най-голяма степен склонни към форми на гражданска активност през този месец изглеждат хората от столицата и големите градове, водещи по-активен и модерен начин на живот.

Народът харесва и подкрепя наблюдението на Европейската комисия над съдебната реформа у нас, коментира в "24 часа" Иванка Иванова, институт "Отворено общество". 77% от гражданите одобряват наблюдението; над 70% подкрепят неговото продължаване и дори снабдяването му със санкции спрямо държавите, които нарушават върховенството на закона и при които има корупция по високите етажи на властта. Подкрепата на гражданите за оставане на наблюдението от ЕК е по-голямо, отколкото комбинираното одобрение към правителството и Народното събрание. Основната причина, поради която хората поддържат необходимостта от съществуване и запазване на механизма, не е свързана с постигнатите резултати, а с най-обикновен страх. Страхуваме се от вероятността, че ще има връщане назад по някои от положителните развития, които бяха постигнати по време на преговорите за членство в ЕС, а също се надяваме механизмът да послужи като преграда пред някакви особено агресивни прояви в правосъдието.



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар