Валутни курсове

Хороскоп

петък, 4 май 2012 г.

"Мъртъвци" протестират пред Съдебната палата


Десетина младежи легнаха пред сградата на Съдебната палата в София в знак на протест заради пребит до смърт студент през 2008 г.

Припомняме 25-годишният студент по медицина Михаил Стоянов беше жестоко пребит до смърт през 2008 година в Борисовата градина заради предполагаемата му сексуална ориентация.

Младежите се престориха на мъртви и поставиха върху себе си бележки с надпис „Хомофобията убива". Те очертаха контурите на телата си, както следствените органи труповете по време на оглед на местопрестъпление.

На 30 септември 2008 г. в Борисовата градина бе жестоко пребит до смърт 25-годишният студент по медицина Михаил Стоянов. Две години отне на полицията, за да разкрие лицата, които да привлече като заподозрени за жестокото престъпление от омраза. Това са Радослав Кирчев и Александър Георгиев, тогава непълнолетни. Мотивът им - предполагаемата сексуална ориентация на Михаил. Същите лица са съпричастни, според полицията, към серия от още най-малко 10 нападения, чиято цел е била да „прочистят" парка от гейове. На 19 април т.г. Софийският апелативен съд освободи младежите срещу парична гаранция. Прокуратурата все още не е готова с обвинителен акт, а в края на май изтича определеният 2-годишен срок за задържането им в досъдебна фаза.

В писмо до главния прокурор Велчев от Българския хелзинкски комитет искат Главна Прокуратура да извърши проверка защо разследването по случая на Михаил Стоянов продължава толкова дълго.

Молбата иска и материалите по преписката и предстоящото наказателно дело да бъдат поставени под особен надзор от Прокуратурата, с оглед на високия обществен интерес по предмета на делото: това е първият получил широка публичност случай на убийство с хомофобски подбуди в страната.



http://news.bg 

0 коментара

Публикуване на коментар