Валутни курсове

Хороскоп

събота, 19 май 2012 г.

Бомба избухна в италианско училище


Бомба избухна пред училище в южния италиански град Бриндизи, убивайки една ученичка.

Най-малко още шест деца са ранени, съобщава Би Би Си.

В болницата е починала от тежките си рани 16-годишната Мелиса Баси.

Малко по-късно бе съобщено, че още едно тежко ранено момиче е починало, но впоследствие информацията беше опровергана.

Сред ранените деца има три, които са с тежки изгаряния, а едно дете е със счупени ръце.


Взривът е избухнал минути преди 8.00 часа местно време - точно когато децата са отивали към класните си стаи.

 Взривните устройства - две газови бутилки, съединени помежду си - са били оставени в торби до стената при централния вход.

Според кореспондент на БНР разследващите са установили, че към газовите бутилки е имало три бомби, които са задействани с часовников механизъм. В града е пристигнал спешно министърът на образованието. Понеделник е обявен за траурен ден, а тази вечер ще се проведе протестна демонстрация срещу мафията.

Никой до момента не е поел отговорност за поставените взривни устройства, но разследващите смятат, че това е дело на мафията, като се подчертава фактът, че е избрано училището, а не съседната сграда на съда.

Всички учебни заведения в Бриндизи са евакуирани, стотици хора са се събрали при въпросното училище и болницата, където са откарани ранените.

„Това е трагедия", каза кметът на Бриндизи Мимо Консалес за телевизия SkyTG24.

Консалес подчерта, че инцидентът се е случил само няколко дни преди 20-годишнината от убийството на италианския съдия Джовани Фалконе и неговата жена.

„Можете да видите символизма и какво означава всичко това", добави той.

Вътрешният министър на Италия Ана Мария Канчелиери заяви, че бомбеният атентат срещу училището в Бриндизи не носи обичайния почерк на мафията, цитирана от АП.

Италианският премиер Марио Монти, който участва на срещата на Г8 в САЩ обяви, че правителство ще се бори твърдо с престъпността.

Учебното заведение носи името на Франческа Фалконе - съпруга на известния италиански съдия Джовани Фалконе, прочул се с успешните си удари срещу мафията.

Двамата загиват при чудовищен атентат на 23 май 1992 година.



http://news.bg

0 коментара

Публикуване на коментар