Валутни курсове

Хороскоп

петък, 11 май 2012 г.

България крадяла пътници от Сърбия


България ще строи още една магистрала към Турция – от Русе през Велико Търново и Свиленград към Истанбул. Пътищата в тази посока са освободени от митнически и гранични процедури и Сърбия може да има проблем, оплакват се сръбските медии.

С построяването на магистралата от Русе през Велико Търново и Свиленград към Истанбул България значително ще подобни пътната си мрежа. Така цели два пътя през страната ще водят към най-големия град в Турция. Единият от тях вече е сериозна конкуренция на сръбския Коридор 10. Това е Коридор 4, който минава от Германия през Унгария, Румъния и България, който стига до Истанбул с едното си разклонение, а с другото – до Солун, пише вестник „Вечерне новости“.

Статистиката вече била отбелязала минус по сръбските пътища. Броят на товарните автомобили през Сърбия през миналата година е намалял с 22% в сравнение с предходната година, а превозените товари са били с 21,3% по-малко.

Предимството на Сърбия пред коридорите в България е много по-краткият маршрут и все пак по-добрите пътища. България обаче ще опита да използва европейските фондове за изостаналата си инфраструктура, както и инвеститори от Китай, Катар, Оман, пише „Вечерне новости“.

Изграждането на дългата 300 км магистрала от Русе към Истанбул ще струва според някои оценки до 1 милиард евро. Вече била дадена оценка и на размера на бъдещата пътна такса – от 10 до 15 лева.

Катар е потвърдил, че е заинтересован от този проект предвид потенциала на България като транзитна страна между Изтока и Запада. Проектирането на трасето според компетентните органи в България ще продължи една година, шест месеца ще са необходими за провеждане на тръжната процедура, а самото строителство ще продължи две години. България в момента има само 500 километра магистрали, пише още сръбският вестник.



http://dnes.bg 

0 коментара

Публикуване на коментар