Валутни курсове

Хороскоп

вторник, 24 април 2012 г.

ИПИ: Безработицата ще расте, безсилието на властта – също


Ако държавата не предприеме мерки за гъвкав пазар на труда и облекчаване на бизнеса, така че да бъдат създавани нови работни места, в следващите няколко години безработицата в България ще се задържи устойчиво над 10%.

Това заяви Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика, при представянето на изследването на института "Заетост по време на криза - политика за нови работни места".

В първите месеци на 2012 г. безработицата прескочи 12 процента, като при младежите тя премина над 30 на сто, коментира Ганев.

Като открои основните недостатъци на провежданата държавна политика по доходите, той предложи и алтернативни решения за промяна.

Според икономистите в политиката на социалното министерство липсва каквато и да било стратегия за заетост и за създаване на повече работни места. В същото време всички публични усилия, свързани с пазара на труда, са насочени към разходни политики за обучение и квалификация или субсидирана заетост.

"Основен недостатък на политиката по доходите е търсенето на начини за ограничаване на безработицата единствено със средствата на еврофондовете", твърди Ганев.

Необходимо е да се прилагат по-ефективни политики за създаването на работни места, като се започне от изготвянето на цялостно нов Кодекс на труда, където да залегне концепцията за минимални регулаторни, административни и финансови тежести върху бизнеса. Всички усилия на държавата трябва да са насочени към повече гъвкавост на пазара на труда, по-малко осигурителни тежести и по-малко административни пречки пред новите предприемачи, твърдят икономистите от института.

Експертите напомниха, че в добри времена при ръст на заетостта трудовите разпоредби могат да поддържат краткосрочна заетост за сметка на производителността и конкурентоспособността на икономиката. При криза обаче трудовите регламенти са безсилни пред растящата безработица, оскъпяват труда и спъват разкриването на нови работни места.

Според анализа на ИПИ осигурителните и трудовите регламенти също са съществена пречка за осигуряване на по-голяма заетост. В този смисъл политиката трябва да бъде променена в посока на промяна на минималните осигурителни прагове, минималната заплата и премахване на ограничителните условия чрез колективните трудови договори.

Тъй като трудовото законодателство е старо и не стимулира създаването на заетост, алтернативата е да се акцентира не върху разходването на наличните ресурси, а върху облекчаване на регулациите и тежестите върху труда, предлагат икономистите.

България се нуждае и от нова подоходна политика, насочена към по-гъвкав пазар на труда и по-малко пречки пред предприемачите. В тази връзка Институтът за пазарна икономика предлага някои мерки за подобряване на нормативната база, така че бизнесът да бъде улеснен в предлагането на работа.

Един от възможните варианти е връщане на минималните осигурителни прагове на нивата преди кризата (2009 г.). Беше посочено, че за последните четири години тези прагове са скочили с около 20% въпреки нарастващата безработица.

По данни на осигурителния институт един на всеки четирима се осигурява на минималния праг или близо до него. От началото на годината относителният дял на осигурените на минимума расте точно заради необоснованото административно покачване на праговете, коментират експертите.



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар