Валутни курсове

Хороскоп

вторник, 24 април 2012 г.

Контролът върху такситата е слаб и неефективен


Държавата в лицето на Министерството на транспорта, на КАТ "Пътна полиция" и общините не осъществява ефективен контрол върху таксиметровите превози.

Около това мнение се обединиха участници в кръгла маса за обсъждане на проблемите, свързани с таксиметрови превози по пътищата.

В дискусията участваха зам.-министърът на транспорта Камен Кичев, депутати от комисията по транспорт в парламента, шефове на служба КАТ, МВР, както и представители на браншовите организации на таксиметровите превози на пътници.

Според бранша липсва ефективен контрол по преотстъпването на право за управление на такси, с което зам.-министър Камен Кичев изрази съгласие.

По думите му абсолютно недопустимо е хора, които са осъждани и такива, които са дори с отнети книжки, да возят пътници. Зам.-министърът обеща това съвсем скоро да се промени.

Сред най-честите нарушения, регистрирани от контролните органи, са липсата на контролен талон, както и на други съпътстващи документи, на разрешение от общината за извършване на услугата, манипулацията на касовия апарат, технически неизправности на автомобилите и др.

Като средство нелегалните водачи да излязат "на светло" превозвачите предложиха да се върне патентния данък върху таксиметровите превози или връщането му под някаква друга форма.

Този данък ще обслужва фискалния интерес на държавата, посочи Румен Крумов, председател на Националния съюз на превозвачите.

Според него с отпадането на патентния данък "се е легализирала перфектна манифактура за легализиране на нови и нови фирми, върху които на практика няма контрол".

Зам.-министър Кичев каза, че този въпрос ще се обсъди с Министерството на финансите, специално за времето, за което ще се издава.

Превозвачите предложиха още таксиметровите превози да излязат от Закона за движение по пътищата и да преминат на подчинение на общините, предаде БТА. 



http://dnes.bg 

0 коментара

Публикуване на коментар