Валутни курсове

Хороскоп

събота, 28 април 2012 г.

Киев: Взривовете са криминален, а не политически акт


Серията взривове в Днепропетровск, при които пострадаха 27 души, бе призната като криминален акт от украинското Министерство на вътрешните работи, предаде ИТАР-ТАСС.

В града продължават да работят стотици следователи и специалисти на правоохранителните органи. Вече се работи по няколко версии за случилото се, има и задържани.

„Не виждам никаква политика в това“, обясни началникът на главното следствено управление на украинското МВР Василиий Фаринник пред телевизия „Интер“. По думите му това е тероризъм, тъй като това са действия, насочени не само срещу живота и здравето на хората, но и целящи да ги сплашат. Фаринник опроверга и слуховете, че устройствата са задействани с мобилни телефони, като обясни, че вероятно става дума за активация чрез химическа реакция.

Според местни експерти, цитирани от украинските медии, причината за взривовете може да е крайно изострящата се конфронтация между бизнес групировки. По думите на политолога Василий Стояник взривовете са станали много скоро след убийството на известния бизнесмен Генадий Акселрод, срещу когото през последните две години са били извършени три покушения чрез организирането на подобни експлозии. При първия опит за покушение е загинал неговият бизнес партньор Вячеслав Брагинский.

Междувременно стана ясно, че Украйна вече търси помощ в разследването от чуждестранни специални служби, заяви зам.-ръководителят на службата за сигурност Владимир Рокитский.

Няколко експлозии избухнаха в петък в украинския град Днепропетровск. По последни данни става дума за четири гръмнали бомби и една обезвредена. Ранените са общо 27, като всички са хоспитализирани, а един пострадал е в тежко състояние.

След извънредно заседание на правителството министърът на правосъдието Олександър Лавринович заяви, че засега няма основания за въвеждането на извънредно положение. Той уточни, че по закон такова положение не може да се обявява само в една област, а трябва да важи за територията на цялата страна.

Още по темата:



http://dnes.bg 

0 коментара

Публикуване на коментар