Валутни курсове

Хороскоп

неделя, 4 март 2012 г.

Опяха монополистите заради високите цени на горивата


Пореден национален протест срещу високите цени на горивата организираха от Гражданско сдружение „СИЛА”.

В столицата протестът започна от 15.00 часа пред храм-паметника „Александър Невски”.

Сред исканията на Гражданско сдружение „СИЛА” са гласуването на мораториум на цените на горивата, като се замразят цената както на едро, така и на дребно, докато Комисията за защита на конкуренцията не се произнесе дали има или няма монопол на пазара с горивата.

Има искане и за намаляване на митата на акцизите, съобразени със стандарта на живот, което го имаше и при миналогодишните протести. Иска се също да има граничен контрол и да се знае коя фирма какво внася и какво е качеството на внесеното гориво.

Протестиращите в София заявиха, че реалната цена на литър бензин е 2 лева. Те отново настояха да бъде намален ДДС за горивата на 16% и да бъде либерализиран вносът на горива.

Повечето от протестиращите се изказаха за бойкот на продукцията на рафинерията в Бургас.

Под мотото "Не на безумните цени на горивата и ниския стандарт на живот!" премина протестът в Благоевград, където се включиха няколко десетки граждани с автомобили, предвождани от велосипедисти и мотоциклетисти.

Автоколоната на участниците в протеста спря за десетина минути при разклона за Кулата. От надлеза, по който тук преминава първокласен път Е-79, бяха спуснати три чучела,символизиращи монополистите на горива, ток и мобилни оператори. Символичният акт бе съпроводен и от "опело", извършено от поп, в какъвто се бе превъплатил един от протестиращите.

Само десетина бургазлии се събраха в 16.00 часа пред сградата на община Бургас, за да участват във втория протест срещу високите цени на горивата. „Правителството в последните 10-15 дни взе отношение относно лекарствената политика и цените на някои лекарства може да се намалят. Ние искаме същото, но с горивата. Да се предприеме национална политика от държавата. Разбира се, на всички е добре известно, че не е никак лесно да се справим с този проблем”, смятат протестиращите.

Над 1000 души и около 200 автомобила се включиха във втория протест срещу високите цени на горивата в Пазарджик.

Протестиращите  развяваха  от автомобилите си български знамена и носиха плакати с надписи "Не на безумните цени на горивата".

Протестът премина нормално и спокойно, а участниците в него заявиха, че ако и този път няма реакция от страна на държавата, ще продължат с протестните действия, като се очаква да се включат в насрочения за 17 март национален протест срещу безобразията в България.



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар