Валутни курсове

Хороскоп

понеделник, 6 февруари 2012 г.

Господ да ни пази, хеликоптерите стават само за пустинята!


Спасителната операция с военни хеликоптери на населението от област Хасково е силно затруднена, защото хеликоптерите "Кугър" не са пригодени да работят в зимни условия - нямат обледенителни системи и има риск да паднат.

С риск за пилотите, Господ да ни пази, дано успеят да стигнат. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред БНТ по повод критичната ситуация в село Бисер, община Харманли, което е под вода заради скъсана язовирна стена.

"60 метра са облаците, над 60 вече е минусова температура, възможността да им се заледят крилата и да паднат е голяма. Сега с началника на щаба и с колегите умуваме. И всъщност поехме риска и хеликоптерите ще летят по ниското на Марица, по реката, да видим дали ще успеят да стигнат дотам“, заяви премиерът.

По думите му  хеликоптерите се придвижват с риск за живота на летците. "Министрите, които ръководят от сутринта и са изпратили всичката налична техника, са по пътя нататък с автомобили. Но в този сняг и лед не могат да се движат толкова бързо”, каза Борисов.

По повод информацията, че Борисов пътува към бедстващия регион, премиерът заяви:

"Аз пътувах, но щяхме да паднем и ние, не можем да прелетим планината. Такива хеликоптери са поръчали и платили – за над 400-500 млн., над половин млрд. сме дали за хеликоптери, които просто могат да летят в пустинята и само лятно време можем да ходим до морето с тях“, ядоса се Борисов.

Той пожела кураж на бедстващите хора. В цялата Хасковска област е обявено бедствено положение.

Спасителните екипи вече са успели да изведат част от жителите на с. Бисер.

Мобилизирани са сили от Пловдив, Стара Загора и Кърджали.  Лодките вече са на терен.

Хората по поречието на реката да действат с разум и по-малко с паника, да се изтеглят към високите части на населените места и да ползват вторите и горни етажи на домовете си, съветват властите.

10 къщи са наводнени в с. Лешниково, община Харманли. Положението е започнало да се нормализира и хората, чиито къщи са залети, са евакуирани.

"Водата се оттече, сега предстои да се отводняват самите наводнени помещения. Нивото на реката пада с всяка изминала минута”, обясни кметският наместник Милена Павлова, цитирана от „Фокус“.

Тя съобщи още, че един човек от селото е починал от инфаркт или инсулт при вида на наводнената си къща и удавените животни.

Още по темата:

0 коментара

Публикуване на коментар