Валутни курсове

Хороскоп

събота, 11 февруари 2012 г.

Иде нов сняг


Усложнена остава обстановката на територията на областите Хасково, Кърджали, Смолян, Силистра, Пазарджик, Стара Загора, Видин.

За днес в 12 области в Северна България е обявен код оранжев заради ниските температури.

Утре се очаква повишаване на градусите, но пък започва нов снеговалеж, поради което в районите на Северозападна и Северна България, както и в Смолянско е обявен код жълто.

Усложнена е пътната обстановка в Смолянско заради падналия през нощта сняг. Въведени са следните ограничения: всички автомобили да се движат с вериги, товарните без ремаркета и полуремаркета по пътищата Смолян- Мугла, Смолян- Турян, в района на кв. „Каптажа",

„Станевска махала", високата зона на кв. Райково, кв. „Езерово". Задължително е движението с вериги и в района на Чепеларе и до високопланинските села в община Мадан.

Очаква се новият снеговалеж, като според синоптичната прогноза снегът ще завали в района тази вечер в 22.00 часа и ще продължи до 14.00 часа в понеделник. Очаква се нова снежна покривка с размер около 35см.

Продължават усилията за ликвидиране на последиците от наводнението в област Хасково. Екипи от Областното управление „ПБЗН"-Хасково и допълнително съсредоточените сили от областите Софийска, София-град, Велико Търново, Бургас, Ямбол, Пазарджик, Кърджали и Сливен и служители на РС ПБЗН - АЕЦ"Козлодуй" с отводнителна техника и 2 БТР на МО продължиха отводняване на обекти в Харманли, с. Бисер и Свиленград.

В с. Бисер, са отводнени 3 жилищни сгради и една обществена. От тинята са изтеглени 4 автомобила, разчистени и нарязани са около 30-40 куб.м. дърва. Монтирани са 5 фургона, 5 постройки се изсушават. Щетите от наводненията се оценяват и описват от комисии.

Пътната обстановка в област Хасково се нормализира, пътищата са проходими при зимни условия, като на места са възможни заледявания. Затворени са пътищата Свиленград - Тополовград и Харманли - Тополовград - за товарни автомобили, леки се пропускат с вериги и Свиленград - гр.Любимец, стария път е непроходим, възможно е преминаване по главен път Е-80;

На язовира при с. Елена са изпратени сили от Областното управление „ПБЗН", Напоителни системи и представители на местната власт. Извършва се контролирано изпускане на водите, като се разчистват отводнителните канали и се предприемат действия по укрепване на дигата.

Създадена е организация за оповестяване на населението от с. Бисер при нужда.

Нивото на р.Марица се нормализира, водата от наводнения кв. Гебран, Свиленград се оттича, двете гранични КПП-та са отворени.

Състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално.

Контролирано се изпуска вода от язовирите Ивайловград, яз. Студен кладенец, яз. Боровица, яз. Камчия и яз. Ясна поляна. Продължава контролирано освобождаване на обем  и в язовирите „Тракиец", „Г. Трайков"  и „Йовковци". Дадени са предварителни  указания за понижаване на водните нива в потенциално опастните язовирите. Организирано е постоянно наблюдение за състоянието им.

Нивото на река Тунджа при гр. Ямбол достигна 267 см при критично ниво 590 см, а при гр. Елхово - 240 см при критично ново 368 см.

По реката има ледоход и очакванията са за по-голямо замръзване, което би довело до заприщване и разлив. Създадена е организация за постоянно наблюдение в критичните точки и за поддържане на готовност за своевременно реагиране.

Затворени проходи:
- "Златишки проход" - път ІІ-37 Етрополе-Златица - затворен за движение на МПС.
- "Твърдишки проход" - път ІІІ-662 Твърдица-Елена - затворен за МПС.
- "Върбишки проход" - затворен за целия зимен сезон за всички МПС.
- "Троянски проход" - затворен всички  МПС.
- "Дюлински проход" - път ІІІ-906 е забранено движението на товарни МПС, леките МПС с вериги.
- проход "Вратник" - ІІ-53 /Сливен-Елена/ забранено за движение на товарни МПС над 10 т., от граница В. Търново - гр. Сливен.
- "Айтоски проход" - затворен за движение на МПС над 20 т. - стоманен мост на р. Казан дере;
- проход "Шипка" - път І-5/Е-85/, забрана за МПС, над 10 т. - Срок до 31.03.2012 г.
- проход "Петрохан" - път ІІ -81 Забранено преминаването на МПС с тегло над 10 т. и МПС с ремаркета и полуремаркета.
- проход "Превала", "Пампорово", "Рожен" и "Печинско"- всички МПС да се движат с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета.
проход "Ришки"- всички товарни МПС да се движат с вериги.
-Република - товарните МПС с вериги

В област Кюстендил в участъка от пътя с. Жиленци-ГКПП Гюешево и в участъка с.Долна Козница - с.Паничаревои товарните автомобили се движат с вериги.
Отворена е железопътната линия Алфатар-Силистра.



 http://news.bg

0 коментара

Публикуване на коментар