Валутни курсове

Хороскоп

понеделник, 6 февруари 2012 г.

Масовият убиец от Осло поиска незабавно да бъде освободен


Андерш Брайвик, който е обвинен в извършването на двойния терористичен акт на 22 юли 2011 г., когато бяха убити 77 души, е поискал на днешното съдебно заседание незабавно да бъде освободен, съобщават норвежките медии.

Окръжният съд в Осло реши днес да бъде удължен срокът на предварителния арест на Брайвик с още 12 седмици – до началото на съдебния процес по неговото дело, насрочено за 16 април.

Съобщава се, че Брайвик е влязъл в съдебната зала, където са се събрали около 80 роднини на жертви на терористичните актове и пострадали, както и 160 журналисти, с с белезници, обкръжен от шестима полицаи.

Андерш Брайвик настоя да бъде освободен незабавно с обяснението, че е извършил "превантивно нападение срещу предатели на родината", предаде Франс прес. Нападенията от 22 юли м.г. бяха "превантивна атака срещу предатели на родината, извършена в защита на етническите норвежци", заяви Брайвик.

В едноминутното си изказване Брайвик каза, че неговата акция е била предупреждение „за онези, които разрушават норвежката култура и норвежкия етнос“. “Аз представлявам норвежката съпротива. След 10 години етническите норвежци ще бъдат малцинство в Осло.

Ние няма да стоим и да гледаме със скръстени ръце““, каза Брайвик.

„Искам да бъде незабавно освободен“, заключи той.

По-рано неговият адвокат Гейр Липестад съобщи, че Брайвик ще изнесе реч в съда, но на предишните заседания на него не му беше дадена думата.

В залата са и новите членове на експертната група, която предстои да проведе повторна експертиза на психическото състояние на Брайвик. Предишното заключение беше, че той е невменяем, но съдът назначи повторна експертиза, припомня РИА Новости.

Жертва на двойния терористичен акт в Норвегия през юли 2011 г. станаха 77 души. Първо пред комплекса правителствени сгради в Осло, където се намират кабинетът на премиера, стана експлозия, при която загинаха 8 души. Няколко часа по-късно престъпник откри стрелба в младежки лагер на управляващата Норвежка работническа партия на остров Ютьоя, където бяха убити 69 души. Още на първите разпити Брайвик призна, че е извършил терористичните актове. Той обаче не се признава за виновен.






http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар