Валутни курсове

Хороскоп

петък, 24 февруари 2012 г.

Младежката безработица стигна 20%


На фона на растящата безработица и песимистичните прогнози за продължаващ ръст на съкращенията в икономиката проблемът с липсата на работа за младите хора добива все по-големи мащаби.

По данни на Агенцията по заетостта у нас делът на младите безработни е 19,1 процента от общия брой на безработните. Европейските институции също отчитат като сериозен проблем нарастващата младежка безработица в държавите от Евросъюза.

През 2011 г. българската агенция отчита увеличение на безработните младежи с 11,4% спрямо 2010 г. На фона на ръста от 4,3%, който се отчита за всички постъпили на работа безработни през 2011 г., нарастращата безработица при младежите се определя от експертикте като сериозен проблем.

Статистиката показва още, че средномесечният брой на регистрираните в бюрата по труда безработни младежи до 29-годишна възраст е 63 690 души през миналата година, или със 190 повече спрямо 2010 г. Две трети от тях са започнали работа със съдействието на бюрата по труда по програми и мерки на държавата и по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Investor.bg потърси отговор от агенцията по заетостта за мерките, които държавата планира да въведе за ограничаване на тази безработица.

По програмата “Старт на кариерата” през 2012 г. средства за заетост ще бъдат осигурени на 1 720 младежи до 29 годишна възраст.

По друга мярка, регламентирана със Закона за насърчаване на заетостта, при която работодателите разкриват и запазват работните места за период от една година, до края на годината ще бъде осигурена заетост на 1 573 младежи. По същата мярка работодателите биха наели и 582 младежи с трайни увреждания, включително военноинвалиди.

Европейската програма “Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж” през 2012 г. планира средства за осигуряване на заетост на 413 младежи.

По европейската схема “Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж” общо 4 114 младежи ще бъдат включени в заетост. По програмата за човешките ресурси се  предвижда подбор и назначаване в бюрата по труда на 350 трудови медиатори за работа с представители на неравнопоставените групи на пазара на труда, като тук се дава възможност за участие и на млади хора.

Още новини за България четете на Investor.bg



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар