Валутни курсове

Хороскоп

сряда, 5 януари 2011 г.

Хепатит А – Специалисти съветват как да се предпазим!!!



„Човешкото фекално замърсяване, а него го има в изобилие, трябва да се знае, е основният начин да се зарази човек от хепатит А“, каза на пресконференция днес д-р Атанас Мангъров от Инфекциозна болница – София.
Той обясни, че е изключително важно да се спазва добра лична хигиена – да се мият ръцете след посещение на тоалетна.
„Ако човекът до вас обаче има странни хигиенни навици, вие нищо не можете да направите, ако щете да се скъсате от миене“, категоричен беше д-р Мангъров.
Ваксинирането срещу хепатит А е единственият начин хората да се предпазят, отбеляза той.
Д-р Мангъров е категоричен, че задължителната имунизация би спестила огромни средства на държавата, защото НЗОК дава за лечението на всеки пациент 800 лева, а две дози от ваксината са 100 лева, а тя може да се поставя след първата година от раждането.
51 пациенти с вирусен хепатит А са приети в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив от 25 декември до днес.
Това съобщи д-р Андрей Петров – началник на хепатитното отделение към болницата.

По думите му през последните месеци се наблюдава увеличение на заразените, но все още не може да се говори за епидемия.
Председателят на Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ д-р Станимир Хасърджиев обясни, че заразата се разпространява от човек на човек – чрез замърсена храна и напитки.
Той повтори, че единственият начин на предпазване е редовното миене на ръцете. Според статистиката от средата на 2010 година е започнало постепенно увеличаване на броя на заразените с хепатит от 50-60 до 270-280 души седмично.
Д-р Хасърджиев не се ангажира с мнение дали има предпоставки да се обяви епидемия, но беше категоричен, че и без да е обявена, мерките за защита са едни и същи.

Притеснителното според него е, че симптомите на заболяването не са характерни. Най-честите оплаквания са болки в мускулите и ставите, гадене, загуба на апетит, температура.
Много е вероятно пациентът и дори личният лекар да обърка заболяването с грип например, каза Хасърджиев. Най-характерните оплаквания са пожълтяването на лицето и склерата на окото, но на този етап от болестта инфектираният е заразил поне десет души, отбеляза председателят на сдружението.
80% от заразените с хепатит А изобщо не осъзнават, че са болни, заяви д-р Мангъров. В Инфекциозна болница стигат само онези, които пожълтяват, а този симптом невинаги се проявява, т.е. много хора изкарват вирусното заболяване „на крак“.
Хепатит А (известен и като болестта на мръсните ръце) е възпаление на черния дроб, причинено от вируса на хепатит А (HAV). За разлика от хепатит В и С, хепатит А не става хроничен. Въпреки че по време на болестта черният дроб се увеличава и възпалява, той заздравява напълно и без дълготрайни увреждания при повечето хора. След преболедуване на хепатит А се създава траен имунитет.
Поради начина си на разпространение вирусът на хепатит А има епидемичен характер и след това изчезва. Част от хората имат изградени антитела срещу вируса му, въпреки че не са имали клиничните признаци на болестта и не са се разболели. Вирусът на хепатит А много лесно се разпространява на места, където хигиената или санитарната култура са на ниско ниво.

Как можем да се предпазим?

Поставяне на ваксина срещу хепатит А – най-добрият метод за превенция. Могат да се ваксинират всички над 12-месечна възраст. Важно е да се има предвид, че родените след 1992 г. са ваксинирани срещу хепатит В, но нямат задължително поставени ваксини срещу хепатит А. Родените преди 1992 г. нямат задължително поставени ваксини срещу хепатит А или В.
Спазване на добра лична хигиена – старателно миене на ръцете след ходене до тоалетна или смяна на памперси; използване на индивидуални кърпи и прибори при заразен член от семейството.
Внимателно измиване на плодовете и зеленчуците или обелване.
При контакт със заразен от хепатит А – до две седмици след контакта Световната здравна организация препоръчва поставяне на ваксина за хепатит А. Допълнителна възможност е инжектирането на имуноглобулин.

0 коментара

Публикуване на коментар