Валутни курсове

Хороскоп

четвъртък, 6 януари 2011 г.

Диетичните хлябове били менте


За пореден път се оказа, че в България може да се намери менте на всичко. Калоричната стойност, съдържанието на фибри, сол и захари, обявени на опаковките на популярни марки диетични хлябове, не съответстват на реалното съдържание на продуктите. Това установиха тестове на асоциация „Активни потребители". Те са осъществени в лабораторията на SGS във Варна и включват 12 марки диетичен хляб.

Обявените енергийни стойности на етикетите на хлябовете на всички изследвани марки са по-ниски от реално установените. Мит е, че тъмните хлябове спомагат да отслабнете, поради съдържание на по-малко калории. Важният показател за диетичното хранене е съдържанието на влакнини (фибри).
Тестовете показват и занижено съдържание на фибри при въпросните хлябове, не само в сравнение с обявеното на етикета, но и спрямо европейските практики.
Според резултатите в изследваните хлябове средното количество фибри е 1.02 грама фибри на 100 грама. За сравнение, средното съдържание при проведен подобен тест в Холандия е 5,1 грама фибри на 100 грама или близо 5 пъти по-високо.

0 коментара

Публикуване на коментар