Валутни курсове

Хороскоп

понеделник, 9 юли 2012 г.

Преглед на печата на 9 юли 2012 година


На страниците си "Телеграф" съобщава за палатите, които си е "напазарувал" Любомир Павлов на Френската Ривиера. Те са на стойност 110 млн. лв, а доходите, които е декларирал като физическо лице, са само 4,2 млн. лв., прави съпоставка и коментар върху този проблем изданието. Така стойността на купените палати превишава над 25 пъти доходите, които скандалният бизнесмен е декларирал. Проверка показва, че Павлов, който е обвинен за пране на пари у нас и е разсладван за същото от френските власти именно заради сделките си с недвижимо имущество, се е сдобил с четвърта къща на Лазулния бряг. В момента НАП прави справка на имуществото на Павлов.

"Финансови шамари" нарича доц. Йордан Съев увеличението на цените на енергийните източници. В анализ за "Дума" експертът коментира как новите цени на тока, парното, водата и газа ще се отразят не само на битовите сметки на българина, но и на цените от първа необходимост.

Дневната тарифа на електроенергията се вдигна с 13,4%, а нощната - с 15,2%. "Да бяхме със заплати "като хората", някак щяхме да го преживеем. Но, тъй като не сме, за награда от 1 юли ни шамаросват още и ВиК-дружествата и газоснабдителите. Докато за поскъпването на тока все пак се дадоха някакви, макар и неприемливи, обяснения, то за другото просто беше заявено, че ще плащаме повече", обобщава доцент Съев.

БСП отправи обвинение, че правителството бави изграждането на нов терминал на пристанище Варна-запад, защото иска да отдаде старите на концесия, пише "Дума". От партията припомниха, че за проекта беше договорен заем от Японската агенция за международно развитие. Бившият транспортен министър и настоящ депутат от БСП Петър Мутафчиев изрази съмнение, че с концесионирането в последния момент вероятно се цели раздаване на държавно имущество на лица, които са близки до управляващите.Три години правителството бездейства преднамерено по тези геостратегически проекти, спирането им е груба грешка, която ще има сериозни последствия за транспортната система на страната, категорични бяха Мутафчиев и Борислав Гуцанов, член на ИБ на НС на БСП.

Куп опорочени търгове за обществени поръчки е разкрила Агенцията за държавна финансова инспекция в държавната "Мини Марица -изток" в периода 2009-2011 г., алармира "Труд". Имената на данъчните измамници вече няма да са тайна. Хората ще знаят всички, които крият налози, ще знаят и какви са сумите, с които са ощетили хазната, информира "Стандарт". Актовете на ревизорите на Националната агенция за приходи ще станат публични и скоро ще може да се виждат в интернет. Това е записано в приетия от кабинета план за открито управление.

"България облекчи визовия режим за руснаци", съобщава "Сега". След дълго обмисляне бе облекчен визовият режим за руснаци, украинци и молдовци. От началото на месеца те вече могат да се сдобият с многократна краткосрочна виза до една година, стига през м.г. да са получили подобен документ заради туризъм, частно или бизнес посещение у нас, съобщиха от икономическото министерство.

Досега визи се издаваха за максимум 30 дни с възможност за влизане в страната на не повече от веднъж или два пъти. Това е второто облекчение, след като през януари правителството разреши на чужденци с шенгенски визи да влизат в страната с тях, без да си изваждат български.

"Гърците искат да се отърват от "Глобул", информира "Новинар". "Гръцката национална телекомуникационна компания (OTE) обмисля потенциалната продажба на своите филиали "Глобул" и "Германос Телеком България", върху които притежава пълна собственост, и възнамерява да започне съответната процедура", съобщи говорителят на ОТЕ София Марину пред британският вестник "Файненшъл Таймс". Според нея продажбата на втория по големина мобилен оператор в България ще намали бъдещите задължения на ОТЕ, като същевременно ще даде възможност на компанията да засили присъствието си на останалите стратегически пазари. Интерес към сделката проявяват гигантите "Водафон" и "Ориндж".

"Не плащаш данък - няма и преглед за колата", отразява решение на СОС "Труд". Общината спира онлайн годишните технически прегледи на автомобили, за които не е платен данък. Това ще стане възможно от септември.

Корпоративна банка "налива" пари във фирми на мажоритарния си собственик Цветан Василев, показва информация от Търговския регистър, пише "24 часа". Финансирането става така, че дружествата получават свеж ресурс, без да плащат лихви за него. Вместо банката да отпусне заем, тя влиза като акционер във фирмата чрез увеличение на капитала.

Схемата е приложена още през миналата година. Тогава Корпоративна банка става акционер в ТЦ ИМЕ, за която самият Цветан Василев обяснява, че е негова, въпреки че дружеството се държи от офшорка. Всекидневникът отбелязва и шоковото покачване нацената на горивата с до 10 ст. на литър, след като "Лукойл България" вдигна на два пъти цените на едро в края на миналата седмица. Причина за скока са котировките на петрола, според нефтената компания.

"Азиатци смениха американци в Караджалово", е водещото заглавие на "Капитал Daily". Три месеца след като заработи един от най-големите соларни паркове в България, американският му собственик го продаде. Слънчевата централа в първомайското село Караджалово вече ще е собственост на невиждан досега в страната микс от инвеститори: от Шри Ланка, Индия, Пакистан и САЩ. В проекта, който някога трябваше да е индустриален парк, но заради слаб интерес се превърна във фотоволтаичен, са вложени 350 млн.лв. Любопитна подробност е и че макар инвестицията да е нова, тя вече е с трети поред собственик.

Всички опити да се вкара ред във финансирането на болниците удрят на камък, след като до средата на т.г. в здравната каса са внесени десетки искания от лечебни заведения за нови бюджети, пише "Сега". "По груби сметки общо исканията са за около 100 млн. лв. над планираните и те са все за извършени дейности", обясни Иван Кокалов, член на надзора на НЗОК и вицепрезидент на КНСБ. ГЕРБ продължава упорито да твърди, че няма да се наложи актуализация на здравния бюджет, но не казва откъде ще се вземат 50 млн. лв. извънредно за МЗ.

На страниците на "Телеграф"  националният консултант по обща медицина д-р Любомир Киров предупреждава, че "Летният вирус може да стане пневмония. Заразата по морето е с висока температура, опасна е за деца и възрастни. Трябва да се приемат много течности.

Необходим е и прием на средства за понижаване на температурата, ако тя е над 38 градуса, защото до 38 самата температура е защитна реакция на организма. При топло време е добре да се изпиват поне по 3 литра вода, защото с потта и дишането се отделят много течности в жегата и те трябва да бъдат компенсирани", съветва още експертът.

"Касата поема ин витрото", заявява пред "Труд" Десислава Атанасова, министър на здравеопазването. "Не би могло да сравняваме домакинствата от Западна Европа, които разполагат с хиляди евро на месец, със заплатите и пенсиите у нас и съответнос цените на лекарствата. Не на последно място в ЕС здравните вноски са много по-високи, затова фондовете имат по-голяма възможност за плащане на повече препарати. Възможно е освен ин витрото и фондът за лечение на деца в чужбина да премине към НЗОК. Скоро ще е готов проект за плащане на лекарствата по диагноза", очерта параметрите на предстоящите промени в лекарствената политика министър Атанасова.

Обобщение на пожара в резервата "Бистришко бранище" прави "24 часа".След като и в събота 300 доброволци участваха в загасяването на огнената стихия, миналата нощ на Витоша беше спокойно. Само дежурни екипи от около 80 пожарникарии горски служители са следели локалните огнища, съобщи кметът Фандъкова. Остава нерешен проблемът с лифтовете. "Ако "Витоша ски" не пуснат лифтовете, ще се обърнем към съда", предупреди най-сетне вчера кметът на София Йорданка Фандъкова, след като досега пази мълчание по скандала с претенциите за ски зоната над столицата.http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар