Валутни курсове

Хороскоп

сряда, 4 юли 2012 г.

От затвора данъчен шмекер измъква 5 млн. чрез бедняци


Банда за данъчни измами, чийто шеф я контролира от затвора, а  само част от престъпленията възлизат на 5 милиона лева, беше спипана при съвместната операция на антимафиотите от ГДБОП и НАП. Арестувани са четирима души.

На територията на София и Великотърновска област групата регистрирала или придобивали фирми, които били вписвани като собственост на хора с нисък социален и икономически статус, съобщиха от МВР.

Фиктивните собственици давали своето съгласие и подписвали различни документи срещу заплащане.

От името на фирмите-бушони били откривани банкови сметки, ползвани за осъществяване на трансфер на финансови средства. Целта била симулиране на реална стопанска дейност.

В хода на действията по разследването са били извършени претърсвания на 11 адреса – жилища, офиси и сервизни помещения.

Иззети са множество счетоводни документи, над 100 печата и повече от 25 фискални устройства.

Организаторът на престъпната схема е координирал и направлявал действията на членовете на групата от затвора, където в момента изтърпява наказание „лишаване от свобода”.

Акцията е била проведена след близо 7-месечно наблюдение.

Според събраните до момента в НАП данни нанесените щети от престъпната дейност на групата възлизат на около 5 000 000 лева само от дерегистрираните до този момент по Закона за акцизите и данъчните складове фирми, контролирани от членовете й.

С помощта на контролирани от тях дружества реално действащи фирми били подпомагани при избягване на плащания на данъчни задължения в особено големи размери.

Измамниците се занимавали и с изкупуване на дружества с натрупани големи задължения към приходната администрация от неразплатени данъци и такси и задължения към кредитни институции.

Собствеността на тези дружества впоследствие била вписвана отново на името на подставени лица, като по този начин задълженията оставали несъбираеми.

Задържаните са  53-годишна криминално проявена жена с регистрации за водене на невярна счетоводна отчетност, а с подобни издънки отпреди са и тримата мъже, съответно на 32, 33 и 36 години.

Действията по разследването продължават.



http://dnes.bg 

0 коментара

Публикуване на коментар