Валутни курсове

Хороскоп

вторник, 10 юли 2012 г.

ВМЗ-Сопот става частен до 3 месеца


„Държавата ще се опита приватизационният процес за ВМЗ-Сопот да бъде оптимално най-кратък". Това обяви на среща с работниците министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той добави, че процедурата започва официално от днес.

В продължение на три месеца ще трябва да се намери купувач на предприятието. Изискванията са той да бъде стратегически инвеститор, който произвежда същата продукция, но освен с военна е необходимо да се занимава и с гражданска продукция.

„Пътят на приватизацията е единственият вариант за спасението на ВМЗ-Сопот“, коментира Добрев.

„След като за 18 години е доказано, че държавата не може да се справи с това, единственият начин е да се намери стратегически инвеститор, който да осигури постоянна работа на работещите, тъй като липсата на работа и поръчки не гарантира получаването на заплати в срок“, каза още министърът. По думите му засега кандидатите, заявили инвеститорски интерес, са двама – една българска и една чужда фирма, но имената им засега остават в тайна. Новият собственик ще трябва да запази предмета на дейност и ролята на ВМЗ като основен фактор на заетост в региона.

„Имаме поръчки от НАТО, изнасяме оръжия за целия свят с изключение на страните с ембарго“, коментира от своя страна директорът на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев.

Заедно с Добрев в Сопот бе и социалният министър Тотю Младенов. Двамата успокоиха всички 3300 служители на оръжейния завод, че до 20 юли ще им бъдат изплатени заплатите за май.

Такова предписание е издала инспекцията по труда.

„До приватизацията, която ще се случи в рамките на 165 дни, работниците ще получават заплатите си, макар и с малко закъснение“, увери министър Младенов. Държавата имала варианти да даде допълнително работа на предприятието и да подсигури средства, които да бъдат изплащани като заплати, увериха министрите.

В момента служителите частично са получили заплати за януари и април. Синдикатите във ВМЗ обявиха, че отменят стачната готовност и хората очакват спазване на обещаното от правителството.

„За три месеца съм взела един аванс от 100 лв. И още един аванс от 120 лв. Теглила съм кредити, живея на заем“, разказа пред Dnes.bg дългогодишна служителка на компанията. Тя не вярва на думите на министрите, защото обещания за редовни заплати е чувала неведнъж.



http://dnes.bg 

0 коментара

Публикуване на коментар