Валутни курсове

Хороскоп

четвъртък, 7 юни 2012 г.

Всичко е изравнено. Нещо страшно е било!


Прокуратурата работи по няколко версии за взривовете, но основната остава човешка грешка и пропуск в технологията. Това заяви пред БНТ заместник-главният прокурор Бойко Найденов.

Цех 1 бил напълно разрушен и следствието ще разчита на останките в района и на свидетелските показания. За момента разследващите получават пълно съдействие от страна на собственика на склада.

Найденов обясни, че ще се разследва дали е упражняван адекватен държавен контрол върху работата на фирмата.

"Един от елементите, които ние ще разследваме и сме длъжни да разследваме е дали е осъществен надлежен и адекватен контрол, защото вие може да оформите и 5, и 10 формуляра за извършени проверки. Просто ние трябва да установим дали са извършени те и дали са спазени правилата за провеждане на тези проверки, какво точно са установили и защо не са направени, да кажем, 15. Сами разбирате, че контролът на общоопасните средства е нещо, което трябва да се прави в пълнота, в цялост. Не е допустимо - вече говоря и като гражданин, в последните години да се случват толкова произшествия с взривни вещества", заяви Найденов.

Вече стана ясно, че фирмата "Берета Трейдинг"е била проверявана 5 пъти и нарушения не бил констатирани.

Найденов потвърди, че два мобилни телефона са били намерени в района на инцидента. Единият от тях дори работел, а другият бил на части.

Много по-тежките нарушения биха били, ако на мястото, където се разснаредява боеприпаса, са държани големи количества други боеприпаси. Това е предпоставка за възникване на инцидент, коментира още зам.-главният прокурор. Според него самият факт, че щетите са толкова големи, говори че са възможни по-драстични нарушения.

Работи се и по версията, че стругът, на който са се рязали боеприпасите, не е имал охладителна течност, което е предизвикало искра и взрив.

"Цехът, в който е станал взривът, е изравнен със земята. Нещо страшно е било", коментира пред bTV заместник-министърът на отбраната Валентин Радев. Самият той три пъти е влизал във взривения завод за боеприпаси край "Петолъчката" с надеждата изчезналите хора да бъдат намерени, но до момента това не е станало.

"Взривът се е предавал от цех в цех, всичко е унищожено", заяви още Радев.

Издирването на работниците продължава. Вчера и окръжният прокурор на Ямбол Георги Ханджиев съобщи, че е почти сигурно, че има жертви при взрива. Допуска се, че е възможно телата на тримата мъже да са напълно унищожени следствие на мощния взрив и опустошителния пожар, който се е разразил веднага след него.

Днес Ханджиев заяви, че разследването е в начален стадий, тъй като липсват достатъчно данни за случилото се. Засега разследващите изказват и обмислят различни предположения за конкретните причини за взривяването, както и за количеството боеприпаси в момента на инцидента, които може да бъдат проверени само на местопроизшествието.

През нощта не са били отчетени нови взривове в района на складовете. Към 11 часа ще са минали 24 часа от последния взрив. Това ще даде възможност, след преценка на специалисти и разрешение на наблюдаващия прокурор с бронирана техника на място да влязат експерти по взривовете и разследващите на инцидента, заяви областният управител на Ямбол Димитър Иванов.

Остава в сила 3-километровата зона за безопасност около "Петолъчката", както и обявените в началото на инцидента обходни маршрути за движение на автомобили.

Комисии са огледали щетите на сградите, нанесени от взривовете, в село Лозенец и град Стралджа. Над 160 от 350 къщи в село Лозенец са пострадали от взривната вълна. Пораженията са преди всичко върху прозорци и тавани.

Девет от общо осемнайсетте ранени при взривовете остават в болницата, състоянието има е стабилизирано.
http://dnes.bg 

0 коментара

Публикуване на коментар