Валутни курсове

Хороскоп

сряда, 6 юни 2012 г.

ДДС върху лекарствата няма да пада


Парламентът отхвърли предложението за намаляване на ДДС върху лекарствата, учебниците и учебните помагала.

То беше внесено от Синята коалиция и предвождаше промени в Закона за данък върху добавената стойност, които предвиждаха ДДС върху лекарствата и учебниците да е 9 на сто от началото на 2013 година.

По думите на съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров  в България до 2001 г. не е имало ДДС върху лекарствата. Данъчната ставка е била въведена от правителството на НДСВ и ДПС.

Димитров посочи, че в редица страни от ЕС има по-ниска ставка на ДДС за лекарствата. Той допълни, че  в страната ни към момента няма единна ставка на ДДС, тъй като данъчната ставка за настаняване, предоставено от хотелиер, е в размер на 9 на сто.

В законопроекта е посочено, че според Министерството на финансите годишните приходи от ДДС върху лекарствените средства е 150 - 160 млн. лв. и представлява едва 0.4 на сто от общите приходи от ДДС.

Намалението им със 120 млн. лв. не би се отразило съществено върху приходната част на бюджет. Промяната обаче би позволила на лечебните заведения да работят при по-добро финансиране и би облекчило българските граждани при закупуването на лекарствени продукти, смятат от Синята коалиция.



http://dnes.bg 

0 коментара

Публикуване на коментар