Валутни курсове

Хороскоп

четвъртък, 7 юни 2012 г.

Вече официално - с двойка в шести клас


Учениците от пети клас ще могат да минават в шести клас и с една двойка. Условието е ученикът да има минимум четворки по останалите предмети. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене законопроекта за предучилищното и училищното образование, предложен от правителството.

Няма да повтарят годината учениците до четвърти клас. Основно образование пък вече ще се взима със завършен седми клас, а не както досега – с осми.

Законопроектът беше одобрен с 81 гласа "за", 13 "против" и двама въздържали се. Текстовете минаха с гласовете на ГЕРБ, Синята коалиция и трима независими депутати. ДПС и левицата се обявиха срещу проекта, а от "Атака" се въздържаха.  Дискусията продължи близо четири часа. 15 септември остава начало на учебната година, записаха още депутатите.

От учебната 2016-2017 г. на предучилищна подготовка задължително ще трябва да ходят децата, навършили 4 години. Дотогава тя е задължителна за 5-годишните, ако учебната година съвпада с навършването на възрастта.

На училище - отново задължително, трябва да ходят до 16-годишна възраст и образованието започва от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 7-годишна възраст на детето.

По решение на родителите в първи клас може да се запишат и 6-годишните. Родители, които не осигуряват присъствието на децата си в детската градина или в училището, да се наказват с глоба в размер от 50 до 150 лв., а при повторно нарушение - от 100 до 500 лв., предвижда законът.

Основното образование ще бъде разделено на два етапа - начален - от първи до четвърти клас включително, и прогимназиален - от пети до седми клас включително. Средното образование също ще е в два етапа: първи гимназиален - от осми до десети клас, и втори гимназиален - от 11-и до 12-и клас.

Право на държавна субсидия от 2016 г. ще имат частните детски  градини и училища за осъществяване на задължителното предучилищно и училищно образование. Когато частните детски градини и училища получават пари от бюджета, могат да събират такси само за дейности, извършвани от тях, извън финансираните от държавата.

В просветното министерство се създава и публичен регистър на институциите в системата на предучилищното и училищното образование. Най-важното качество на този закон е, че превръща образованието в инструмент за всяко дете да управлява живота си, каза в заключение образователният министър Сергей Игнатов.



http://dnes.bg 

0 коментара

Публикуване на коментар