Валутни курсове

Хороскоп

четвъртък, 7 юни 2012 г.

Преглед на печата на 7 юни 2012 година


"Най-вероятно човешка грешка е предизвикала взривовете", е озаглавено интервюто в "Новинар" с Бойко Найденов, заместник главен прокурор, наблюдава разследването за взривовете до пътен възел Петолъчката. "Това, което в момента правят нашите екипи, е да събират доказателства на място, казва той. - Работата е доста сложна и отнема много време. 

Най-вероятно ще се окаже, че грешката е човешка при боравенето с материалите, които са били вскладовете. Тепърва предстои да се изясняват обстоятелствата.

Имало е артилерийски снаряди, боеприпаси за РПГ 7, за РПГ9 и други видове боеприпаси. Това е, което видяхме на мястото на инцидента. Видяхме една апокалиптична картина с взривени,
недовзривени или наполовина унищожени боеприпаси. В момента анализираме неща, които биха могли да ни дадат пълната картина на произшествието", отбелязва Найденов.

"Миг невнимание и всичко гърми", казва в интервю за "Стандарт" главен инспектор Емил Ангелов - служба "Контрол на общоопасните средства" към Охранителна полиция. Той потвърждава,че 8 фирми имат лиценз за утилизация у нас, 4 от тях функционират реално. Има общо 98 склада в страната. Две от фирмите с лиценз са оперирали на мястото на инцидента. Но са на един собственик. От тези 98 склада 12 са мястото на взрива. Има неща, които дори и науката не може да обясни, смята Ангелов. Възможно е самозапалване, окислителни процеси.
Възможна е и човешка грешка - неправилно боравене или невнимание. Достатъчно е само един от работниците да е бил за секунда невнимателен, да се е появила искра и след нея да е имало детонация.

"Корупцията гърми и убива", коментира "Труд". Точно три са инцидентите с боеприпаси, които взривиха складове и спокойствието на обществото от 2008 г. до днес. Нормалният човек би казал, че е логично тези стари снаряди, патрони, мини и гранати просто да бъдат разфасовани от специалисти. Но не става така, когато нещата опират до големи пари. Прокуратурата е длъжна да провери всяка една от фирмите, които се занимават с тази дейност, но преди всичко трябва да направи така, че да стигне до истинските виновници. Да разбере защо и как се гласят и редят конкурсите за утилизация. Как се подбира кои боеприпаси са най-опасни и защо Министерството на отбраната не контролира постоянно изпълнението на тези поръчки. Не бива да се забравя, че липсата на контрол, корупцията и лакомията за бързи печалби може и да убива.

"Как може пенсионери да разглобяват бомби?", коментира в "Телеграф" бившият началник на Сухопътни войски ген.-лейт. Люцкан Люцканов, о.з. Той припомня, че във времената, когато тази дейност не се отдаваше на частни фирми, е имало високо подготвени специалисти - офицери, сержанти и цивилни служители. Има огромна разлика между строгия ред в едно войсково поделение и организацията на една частна фирма, независимо от това, че тя е снабдена с всички документи и лицензи за извършване на утилизацията. В поделението до Петолъчката са работели  пенсионери, давали са допълнителен труд, и то в сфера, която е изключително опасна, отбелязва Люцканов.

Държавата дава над 1 млн. лв. за екипи на доброволците, посочва в интервю за "Монитор" главен комисар Николай Николов, шеф на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Той посочва, че в България доброволчеството не е нещо ново, но в последните 20 години е почти заличено от съзнанието на хората.

"Сега отново се наемаме да създадем такива доброволни отряди, които да бъдат в помощ не на службите, а на хората. Затова съвсем скоро ще излезе наредба за създаването на такива отряди. Тя трябва да каже на кмета на общината как да подбере подходящи хора, по какъв начин да им закупи лични предпазни средства, как да ги застрахова, как да ги подготви за правилна реакция при критични ситуации", обяснява Николов.
http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар