Валутни курсове

Хороскоп

събота, 2 юни 2012 г.

Акушерка спасила 9 бебета по време на силния трус


С риск за живота си акушерка е спасила 9 новородени бебета по време на силното земетресение в Перник на 22 май. Историята разкри министърът на здравеопазването Десислава Атанасова пред TV7.

Жената извела от отделението на болницата 8 новородени бебета.

"Акушерката е пренебрегнала мисълта за собственото си здраве и за собствения си живот, за да се върне да спаси децата и е останала до кувьоза на едно бебе, което не е могло да бъде изведено", каза още Атанасова.

По повод смъртта на 11-годишната Мария от Видин, която почина в линейка на път за болницата, здравният министър беше категорична, че ще бъде безкомпромисна, ако проверката установи нарушения. Тя дори се закани да отнеме лиценза на болницата.

“В такива случаи вината винаги се търси в системата. По случая вече е назначена проверка. Има един предварителен доклад, според който лекарите са се забавили с поставянето на диагноза. Хипотезите, по които се работи, са няколко. Другата седмица заключението на експертите ще бъде готово”, добави Атанасова.

Малката Мария почина на 26 май в линейка на път за столична болница. Детето умира в резултат на остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност.

На 25 май детето е било преглеждано на два пъти в МБАЛ Видин, след което е хоспитализирано в него.

Лекарският консилиум в болницата е преценил, че поради тежкото му състояние е необходимо то да бъде спешно транспортирано до Националната кардиологична болница в София.

Детето е починало в реанимобил по пътя към столицата. При аутопсията е констатирано, че детето е имало неустановено тежко бъбречно заболяване с дългогодишна давност.           

Междувременно директорът на болницата д-р Цветан Василев заяви, че починалата 11-годишна Мария от Видин е имала белодробен оток в крайна фаза, но никога детето не е било диагностицирано с това заболяване.

Десислава Атанасова заяви още, че от 5% до 80% са намалели цените на лекарствата в зависимост от лекарствените продукти, които НЗОК договаря.

По думите й проблемите в спешната помощ са финансовите средства, материалната база, отношенията лекар-пациент, бързината на достъп и адекватната реакция на екипите.

От вчера заплатите на работещите в Бърза помощ са увеличени с 18%. Прави се опит да се ускори достъпът на линейките до адресите в София  чрез разполагане на изнесени центрове, от които да тръгват линейките. Те ще бъдат в четири квартала и ако този метод сработи, ще си приложи и в другите градове, обяви министърът.



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар