Валутни курсове

Хороскоп

сряда, 6 юни 2012 г.

Преглед на печата на 6 юни 2012 година


Всички печатни издания днес отразяват експлозията в складовете за боеприпаси край стралджанското село Лозенец.

"Взрив и трус!", пише "Труд" и пояснява, че инцидентът е станал в местността Мараш, на няколко километра от пътния възел в посока Котел, в обект на частната оръжейна фирма "Берета Трейдинг" ООД.

Фирмата се занимава с утилизация на боеприпасите от Челопечене, заяви собственикът й Десислав Делев. Той бе категоричен, че в склада няма опасни вещества.

"Изборът на екип все пак ще е само срещу вноски в частен здравен фонд", коментира изявление на министър Десислава Атанасова "Сега". Здравният министър не се отказва от странната си идея как да се ограничи прекомерното искане на пари за избор на екип от пациентите. Тя ще предложи нормативна промяна, според която "пациентите, които искат да бъдат лекувани от конкретен лекар или екип, да се осигуряват допълнително и в частен здравен фонд, който да се разплаща вместо тях за тази услуга".

Така хората, които нямат вноски в допълнителен фонд, няма да имат право да избират екип. "Не е редно да се заплаща за избор на екип или на лекар", смята министър Атанасова. Според нея първоначално ще се пристъпи към отпадане на избора на екип за родилки и деца, а на по-късен етап и за всички пациенти.

Темата на "Труд" гласи: "Учениците пият бира", анализира резултатите от европейското проучване ЕСПАД, проведено миналата година в 36 държави сред 105 хил. шестнадесетгодишни ученици, представено пред обществеността вчера. От цяла Европа в
България най-много деца пият бира. "Тези данни вече са не притеснителни, а кошмарни", коментира Момчил Василев изследовател по проекта за България.

На челни позиции сме и в непрестижните класации за дрогата и пушенето - на второ място в Европа сме по прием на амфетамини. Пред нас е само Монако. Код "червено" е обявен и за броя на пушачите сред 16-годишните - четвърти сме на Стария континент - след Латвия, Чехия и Хърватия по среден процент на учениците, които са палили цигари през последния месец.
Най-острият екологичен проблем в България е замърсеният въздух, сочат резултатите от проучване на социологическата агенция МБМД, пише "Новинар". 84 на сто от българите признават, че се вълнуват от проблемите в екологията. 46 на сто от запитаните смятат, че именно хората са основните виновници за екологичния дисбаланс.

"Дума" цитира "Росатом": "България ни предложи участие в VII блок в "Козлодуй". Това е съобщил вчера пред журналисти заместник генералният директор на държавната корпорация Кирил Комаров по време на продължаващия в Москва международен форум "Атомекспо" 2012. Новината бе потвърдена от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев след срещата му с браншовите организации на КТ "Подкрепа". "Седми блок ще е с готовия реактор за АЕЦ "Белене", той предопределя и строителството на ядрения остров на блока с технологии и експертиза на нашите партньори от "Атомстройспорт", обясни министърът. "Атомстройескпорт" и "Росатом" са тези, които могат да построят седми блок на АЕЦ "Козлодуй", повтори Добрев.

В интервю за "24 часа" председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев обяснява, че пикът на поскъпването на тока е сега, а догодина увеличението ще е минимално. "Променихме методиката за разпределение на разходите - вече не признаваме целия размер на загубите по мрежата в цената, част от тях прехвърляме на дружествата.

"И в София парното може да поевтинее", доразвива тезата си Семерджиев пред "Монитор". "Топлофикациите излизат на свободния пазар на тока през 2015 г. Международните цени на природния газ се успокояват", заключава експертът.

"Българският ОЛАФ влиза в действие". Специална дирекция в МВР ще разследва от 1 юли злоупотребите с пари, дадени от ЕС, цитира съобщение на вътрешния министър Цветанов "Монитор". Това вече е възможно, благодарение на поправки в Закона за МВР, които предстои да влязат в сила. Дирекцията е с абревиатура АФКОС и разполага с 25 експерти, които ще извършват проверките.

Началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова, казва за "Преса": "Имаме нужда от втори мандат на управлението. Очаквам предстоящият юлски доклад да е последният по механизма за сътрудничество и проверка. Което означава, че всички усилия и резултати, постигнати от правителството, ще бъдат отчетени обективно. Трябва да сме наясно, че борбата с организираната престъпност и корупцията няма крайна точка. Важен е резултатът. От лошия ученик на Европа, днес сме сред държавите за пример в управлението", обобщава Бъчварова.

"Истината е жестока и боли - цели випуски не заслужават диплома!", констатира "Сега". Не само голяма част от учениците са отчаяни след матура. Част от проверителите - също. С всяка година проверяващите стават все по-отчаяни, стигайки до краен извод - задължителното образование до 12-и клас е огромно разхищение на ресурс с нулев резултат. При това много от работите, които се проверяват, не съдържат писмена част, защото зрелостниците не могат да се изразяват и директно отказват да работят по втората част от изпитните материали, която не е като тотото с тестовите въпроси.

"Двойки попариха седмокласниците", конкретизира резултатите от НВО "Стандарт". В София бършат сълзи. Всеки девети е скъсан на изпита по математика. Слабите оценки са общо 1172 срещу 778 за миналата година. Повече са и двойките по български - 501 срещу 344 за 2011 г.

"Град като грах покри магистрала "Тракия", съобщава "Новинар". Проливни дъждове и град с размерите на грахови зърна се изсипаха над страната вчера. Ледени късове покриха магистрала"Тракия" в района на тунел "Траянови врата". Вилня и силна гръмотевична буря. Град и проливен дъжд наводниха още Ловеч, Пазарджик и района на Садово в посока Пловдив.
Около 15.30 часа по време на дъждовната буря в града останки от противоградна ракета са пробили покрива на магазин от веригата "Метро" в Пловдив. От съображения за сигурност персоналът и клиентите на магазина са били евакуирани.



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар