Валутни курсове

Хороскоп

събота, 9 юни 2012 г.

Нов блок на "Козлодуй" ще е с €2 млрд. по-евтин от "Белене"


С два милиарда евро ще е по-евтин проектът за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" само заради съществуващата електропреносна инфраструктура в сравнение с проекта за АЕЦ "Белене".
 
Това заяви изпълнителният директор на централата Валентин Николов. Той допълни, че дори да бъдат рехабилитирани част от съоръженията, това ще стане на значително по-ниска цена от изграждането на нова инфраструктура в Белене. 
 
Направени са първите стъпки за изпълнение на проекта за седми блок след вземането на решение по принцип от Министерския съвет /МС/ за неговото изграждане, посочи Валентин Николов, който е и председател на междуведомствената работна комисия по проекта. 
 
Миналата седмица е изпратено заявление до Министерството на околната среда и водите за изграждането на нов реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй", каза той и допълни, че въз основа на него министерството ще изпрати официално уведомление за инвестиционните намерения до съседните на България страни- Румъния и Сърбия, които се намират в 90-километровата зона на атомната централа. 
 
До средата на юли трябва да бъде избран консултант за предпроектното проучване и за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ за всички площадки на територията на българската АЕЦ, допълни изпълнителният директор на централата. По думите му те са четири, но проучването и оценката ще покажат коя е най-подходящата. 
 
В рамките на шест месеца междуведомствената комисия трябва да подготви и внесе за одобрение окончателното решение и "пътната карта" за изграждането на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" в МС, допълни той. Технологията най-вероятно ще бъде от типа "лека вода под налягане" и мощност до 1 200 мегавата , уточни той. 
 
Валентин Николов обясни, че проектът за нов блок в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде хибриден. Вече имаме "ядрен остров"- почти готовият 1000-мегаватов реактор за АЕЦ "Белене", като се предвижда да се търси диверсификация в така наречения "неядрен остров" / неядреното оборудване/, където трябва да има турбина от 1 200 мегавата, обясни той. Хибридният проект ще доведе до увеличаване на мощността на блока, на произведената електроенергия при по-висок коефициент на полезно действие, допълни изпълнителният директор. 
 
Запитан за сроковете за изграждане на новия блок в АЕЦ "Козлодуй", Николов посочи, че ако следваме стъпките от проекта "Белене", това ще стане до 2022-2024 година. Според него тези срокове ще бъдат съкратени, защото се работи паралелно по няколко стъпки от "пътната карта".
 
(БТА)
 
 
 

0 коментара

Публикуване на коментар